Achtergrond

Amsterdam Inzichtmeditatie biedt mogelijkheden om samen te mediteren, anderen te ontmoeten en je te verdiepen in de dhamma (de leer van de Boeddha). We zijn er voor beginners, gevorderden en iedereen die zijn licht wil opsteken.

We baseren ons vooral – maar niet uitsluitend – op de beproefde methoden uit de vroeg-boeddhistische teksten (Pali-canon). De basis is daarbij natuurlijk mindfulness, de oefening van opmerkzaamheid.

Opmerkzaamheid staat centraal en velen van ons zijn inzichtmeditatie begonnen vanuit de methode (vipassana) van Mahasi Sayadaw. Mahasi Sayadaw uit Birma was een begaafde leraar die velen op het pad van meditatie bracht. Mensen die door hem zijn opgeleid zijn onze leraren, zowel in het westen als het oosten. We maken onderdeel uit van een wereldwijde gemeenschap die de oosterse dhamma toegankelijk maakt in het westerse leven.

Amsterdam Inzichtmeditatie is niet-sektarisch. Het pad dat naar inzicht en bevrijding leidt is ontdekt door de historische Boeddha. Vanuit compassie zette de Boeddha zich in om zijn ontdekkingen te delen. Er was geen intentie om mensen ‘boeddhist’ te maken maar om ze de weg te wijzen naar geluk, naar het ophouden van innerlijke pijn en onvrede.

Dit pad naar innerlijke vrede kan iedereen bewandelen. Waaruit bestaat dat pad? In het kort: uit ethiek en de ontwikkeling van kalmte en inzicht. Het zijn trainingen van de geest, ons hart. En het pad bestaat vooral ook uit spirituele vriendschap.

Toen Ananda, de neef van de Boeddha, suggereerde dat vriendschap de helft van het pad is corrigeerde de Boeddha hem: “Zeg dat niet Ananda, vriendschap is het hele pad.”

Hij bedoelt hier de vriendschap die ondersteunend is voor het volgen van je pad, de vriendschap van medereizigers en gidsen op het pad. Het pad lopen we zelf, maar medereizigers die bemoedigen, inspireren, ondersteunen of de richting af en toe aanwijzen zijn minstens zo belangrijk om op de bestemming aan te komen.

Want het pad is niet altijd makkelijk, zeker niet in onze cultuur of de drukte van onze wereld. Net zomin als dat meditatie altijd leuk is. Maar het is wel altijd de stilte en het weer opnieuw gaan zitten, gestimuleerd door anderen en met anderen, die ons naar innerlijke vrijheid brengen. Hier en nu, ook in Amsterdam.

Meedoen?

Amsterdam Inzichtmeditatie organiseert verschillende meditatie-activiteiten en cursussen. Kom gerust eens kennismaken tijdens een meditatie-avond. Bekijk de agenda voor het aanbod.

Wil je Amsterdam Inzichtmeditatie ondersteunen, door je eigen inzet of met (financiële) middelen? Ondersteuning is zeer welkom, bijvoorbeeld bij de verdere ontwikkeling van de website, de organisatie van evenementen, het maken van de nieuwsbrief of het doen van de financiële administratie! Neem s.v.p.  contact met ons op als je interesse hierin hebt of meer wil weten.