Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VOL WACHTLIJST Mildheid & Mindfulness: Meditatiedag met Frits Koster

31/03/2019 @ 10:00 - 16:00

Mindfulness verwijst naar een meditatietechniek die stamt uit het boeddhisme, zoals dat met name in Zuidoost Azië wordt beoefend. Bij deze meditatietechniek, die ook wel vipassanā- of inzichtmeditatie wordt genoemd, ontwikkelen we opmerkzaamheid: het vermogen erkennend gewaar te zijn van wat zich in het nu in of aan ons voordoet, zonder direct over te hoeven gaan tot het be- of veroordelen of rationeel analyseren van wat wordt waargenomen. Door deze open aandacht kunnen allerlei verwerking- en bewustwordingsprocessen plaatsvinden en kunnen we innerlijke vrijheid ervaren. 

Mildheid – compassie is het vermogen ons betrokken te voelen bij emotionele en/of fysieke pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen. Het gaat samen met de wens om deze pijn en dit lijden te verlichten en met de bereidheid en de moed hier stappen in te ondernemen. Mildheid is een algemeen menselijke eigenschap die bij iedereen in aanleg aanwezig is, maar die vaak om allerlei redenen niet tot bloei is gekomen.

Mildheid kan ontstaan bij het besef dat het lang niet altijd meevalt om mens te zijn. Gelukkig kunnen we waardevolle krachten zoals mindfulness, compassie en wijsheid cultiveren en ons innerlijk kompas hierop afstellen.

Tijdens de meditatiedag worden geleide oefeningen gedaan, zoals zit-, loop- en ligmeditatie. Hierbij staat het ontwikkelen van vriendelijkheid en opmerkzaamheid centraal. Ook zal kort een ‘interpersoonlijke mindfulness-beoefening’ plaatsvinden waarbij we in tweetallen specifieke thema’s onderzoeken middels meditatieve dialoog.

Frits Koster
Frits Koster (geb 1957) kwam in 1979 in aanraking met de beoefening van vipassana- of inzichtmeditatie. Hij heeft ruim vijf jaar als boeddhistische monnik gemediteerd en gestudeerd in Zuidoost Azië. Sinds 1988 begeleidt hij meditatieactiviteiten in binnen- en buitenland. Frits is inmiddels uitgetreden, werkt als mindfulness- en compassietrainer in de GGZ en is verbonden aan opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland en andere Europese landen. Hij is auteur van diverse boeken (uitgeverij Asoka). Samen met Erik van den Brink heeft hij de cursus Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) opgezet, als een vervolg voor mensen die de cursus Mindfulness gevolgd hebben en behoefte hebben aan een grotere mate van (zelf)compassie in hun leven. Samen hebben zij de boeken ‘Compassievol leven’ (Boom, 2012) en ‘Compassie in je leven’ (Boom, 2015) geschreven.

Dana
De begeleiding van deze dag is op basis van dana. Dana is onze oefening van generositeit. De dana is ten behoeve van Frits zodat hij zich kan blijven inzetten in het doorgeven van de Dhamma (de leer van de Boeddha) en het bieden van meditatiebegeleiding.

Praktisch
De locatie van deze dag is Kerstraat 441 (tai chi centrum), vlakbij de Magere Brug.
De kosten zijn € 25,00 (excl. dana). Voor de lunch zelf brood meenemen, voor soep wordt gezorgd.
Welkom vanaf 9.30 uur voor koffie of thee, start programma om 10.00 uur. Eindtijd 16.00 uur.

Gegevens

Datum:
31/03/2019
Tijd:
10:00 - 16:00
Evenement Categorie:

Organisator

Riët Aarsse

Locatie

Kerkstraat 441 (School of T’ai Chi Chuan)
Amsterdam, 1017 HZ Nederland + Google Maps