Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Verstilling en Vriendelijkheid in de Stad: Meditatiedag met Bart van Melik

23/12/2018 @ 10:00 - 17:00

Verstilling en Vriendelijkheid in de Stad:
Amsterdam als Tempel

De drukte in de stad lijkt soms een weerspiegeling van onze eigen geest. Dat gehaaste gevoel van iets te moeten… en wel nu! Het maakt dat we vooral bezig zijn met onszelf. En als iets of iemand in “onze” weg komt, kunnen we soms ontploffen in woede, op de fiets, in de tram of thuis. Heel menselijk, maar we lijden er zelf vaak het meest onder. Hoe komen we tot verstilling en vriendelijkheid in de drukte? 

Tijdens deze meditatiedag gaan we de stad als tempel van meditatie en reflectie onderzoeken. Als we stilstaan in de drukte zien we de universele lessen van de Boeddha. We zien zieke mensen, we zien oude en jonge mensen, we zien compassie en generositeit, we zien irritatie en begeerte. Allemaal boodschappers die aanleiding zijn om aandachtig te zijn en die uitnodigen tot reflectie. Stap voor stap gaan we zien hoe vriendelijke aandacht de weg is naar meer geluk.

Deze dag is open voor iedereen (ook als je niet in Amsterdam woont), met en zonder ervaring in vipassana- of inzichtmeditatie, zenmeditatie of andere vormen van meditatie. Naast individuele meditatie (zittend en lopend) zullen we ook oefenen met meditatie in dialoog. 

Bart van Melik
Sinds 2009 onderwijst Bart van Melik meditatie met speciale aandacht voor diverse gemeenschappen. Hij brengt de oefening  o.a. naar gedetineerde jongeren, oorlogsveteranen en scholieren op openbare scholen in New York City. Bart is gepassioneerd in het ondersteunen van mensen om nieuwe manieren te vinden om met de stress van het leven om te gaan. Bart is leraar Insight Dialogue en leraar inzichtmeditatie, opgeleid aan de IMS/Spirit Rock Teacher Training met Joseph Goldstein en Carol Wilson als zijn mentoren.

Dana
De begeleiding van deze dag is op basis van dana. Dana is onze oefening van generositeit ten behoeve van het levensonderhoud van Bart zodat hij zich kan blijven inzetten in het doorgeven van de Dhamma (de leer van de Boeddha) en het bieden van meditatiebegeleiding.

Praktisch
Deze mediatiedag wordt georganiseerd door Amsterdam Inzichtmeditatie en vindt plaats in het mooie Zencentrum in Amsterdam, Binnenkant 39, 1011 BM.
De kosten zijn € 25,00 (excl. dana). Voor de lunch zelf brood meenemen, voor soep wordt gezorgd.
Welkom vanaf 9.30 uur voor koffie of thee, start programma om 10.00 uur. Eindtijd 17.00 uur.

Still, in the City – Creating Peace of Mind in the Midst of Urban Chaos
‘Still, in the City’ is een pas verschenen boek met daarin ervaringen van leraren over het ontwikkelen van vriendelijke aandacht en rust in de chaos van de stad. Bart is een van de bijdragers aan het boek. 

Aanmelden

Gegevens

Datum:
23/12/2018
Tijd:
10:00 - 17:00

Locatie

Zen Centrum Amsterdam
Binnenkant 39
Amsterdam, 1011 BM
+ Google Maps