Begeleiders

Maak kennis met de mensen van Amsterdam Inzichtmeditatie die de meditaties begeleiden en de cursussen verzorgen.


Riët Aarsse begeleider bij Amsterdam InzichtMeditatieRiët Aarsse

Riët begeleidt meditatie (vipassana en metta), korte retraites en cursussen sinds 2012. Ze mediteerde intensief o.a. bij Sayadaw U Vivekananda in Lumbini, Nepal en bij Sayadaw U Jatila van het Mahasi Yeikhta meditatiecentrum in Yangon, Myanmar. Gecombineerde metta- en vipassana-retraites volgde ze in de VS bij Tara Brach e.a. en in Myanmar bij Ayya Viranani e.a.. Bij Upul Gamage in Sri Lanka volgde ze een methode die onspannen gewaarzijn in het dagelijks leven stimuleert.

Riët bestudeert de dhamma bij westerse en oorsterse leraren en boeddhistische psychologie (abhidhamma) vooral bij eerwaarde Sayadaw dr. U Nandamala. Hij is een inspiratiebron van compassie en wijsheid voor haar, en ze redigeert teksten van lezingen en cursussen voor hem.  In 2012 kwam ze in contact met Insight Dialogue (ID). De kracht van ID maakte indruk en ze ervaart het als een waardevolle aanvulling op stiltemeditatie. Ze  maakt deel uit van de ‘teacher development groep’ van Metta Programs.

Riët werkte als onderzoekspsycholoog (Phd) en kwaliteitsmanager in de jeugdzorg, GGZ en verslavingszorg. Haar leven draait om studie, oefening en delen van dhamma-inzichten. Zij is gegrepen door de wijsheid van de dhamma, de leer van de Boeddha, en geïnspireerd door de positieve veranderingen die de dhamma teweeg kan brengen in en tussen mensen.


Joost Verdonkschot 

Joost beoefent sinds 2007 vipassana- of inzichtmeditatie. Hij heeft in de loop der jaren veel meditatie-retraites gedaan, onder andere bij Jotika Hermsen, Joost van den Heuvel Reijnders en Frits Koster.

Joost werkt in het middelbaar onderwijs in Amsterdam en geeft daar al enkele jaren een programma van mindfulness en breinkennis voor docenten en leerlingen. Bij Amsterdam Inzichtmeditatie begeleidt Joost de open meditatie-avonden samen met en onder begeleiding van Riët.


Do Radius

Do praktiseert sinds 2003 vipassana. Ze heeft een diepe liefde voor de dhamma. Naast meditatie beoefent zij Tai Chi. Eén keer per achttien maanden doet zij een retraite in de Forest Refuge (Insight Meditation Society in de VS). Daar wordt zij ondere andere aangemoedigd om op ontspannen vriendelijke wijze gewaar te zijn.

Met een groep mediteren inspireert! Iedereen is dan ook welkom op de maandagavond.


Ria Kea, begeleider meditatieacitviteietenRia Kea

Ria Kea is een ervaren beoefenaar en begeleider van vipassana- en metta-meditatie. Ria: “Ik las vele boeken maar werd vooral geïnspireerd door de beoefening. Een boeiend aspect van de beoefening van de dhamma is het integreren ervan in het dagelijks leven. Dat is niet eenvoudig en het vraagt een speelse en milde houding om opmerkzaam te zijn te midden van het drukke leven. Perioden van formele meditatie en studie van de dhamma zijn daarvoor ondersteunend, heb ik gemerkt.”

Vanaf 1998 ontving Ria vipassanameditatie-onderricht. Eerst bij Aziatische leraren, zoals eerwaarde U Kundala, U Vivekananda, bhante Sujiva en anderen. “Wat mij vooral trok was de zoektocht naar zinvol leven, verbondenheid, compassie en vrij-zijn. Ik zocht naar de integratie van vipassana-meditatie in onze westerse cultuur. Dat leidde ertoe dat ik naar de VS ging. Ik volgde retraites van 6-10 weken bij Amerikaanse leraren, zoals Carol Wilson, Joseph Goldstein, Guy & Sally Armstrong en Sky Dawson.”

Sinds 2008 begeleidt Ria meditaties, geeft zij cursussen en begeleidt zij weekenden en retraites. Ze heeft daarvoor stage gelopen bij verschillende leraren. Ervaring met interpersoonlijke meditatie deed ze op bij Susan Chapman en Gregory Kramer. Ria is van huis uit verpleegkundige met als specialisatie terminale zorg. Daarna is ze opgeleid tot en werkte ze als psychosynthesetherapeut, met een eigen praktijk (1992-2018).


Marjolein JanssenMarjolein Janssen begeleider meditatieacitviteieten

In 2011 begon Marjolein met vipassana-meditatie, eerst vanuit een boek van Sharon Salzberg, een half jaar later gevolgd door een introductiecursus. Vrij snel daarna is zij retraites gaan volgen in Nederland en later ook in Myanmar en in de Verenigde Staten.

In Myanmar heeft Marjolein bij eerwaarde Pa Auk Sayadaw en eerwaarde Sayadaw U Tejaniya gemediteerd. Zij is daar voor een periode ingetreden geweest als boeddhistische non. In de Verenigde Staten heeft zij onder andere gemediteerd bij Carol Wilson, Andrea Fella en Susie Harrington.

Sinds december 2017 begeleidt Marjolein meditatie-activiteiten, onder andere introductiecursussen en vervolggroepen, onder mentorschap van de Amerikaanse meditatielerares Susie Harrington. Zij begeleidt ook meditatieactiviteiten bij de online sangha Bright Dharma.