Begeleiders

Maak kennis met de mensen van Amsterdam Inzichtmeditatie die de meditaties begeleiden en de cursussen verzorgen.


Do RadiusDo Radius, begeleider open meditatie-avonden

Do praktiseert sinds 2003 vipassana. Ze heeft een diepe liefde voor de dhamma. Naast meditatie beoefent zij Tai Chi. Eén keer per achttien maanden doet zij een retraite in de Forest Refuge (Insight Meditation Society in de VS). Daar wordt zij onder andere aangemoedigd om op ontspannen vriendelijke wijze gewaar te zijn. Met een groep mediteren inspireert! 

 


Joost VerdonkschotJoost Verdonkschot

Joost beoefent sinds 2007 vipassana- of inzichtmeditatie. Hij heeft in de loop der jaren veel meditatie-retraites gedaan, onder andere bij Jotika Hermsen, Joost van den Heuvel Rijnders en Frits Koster.

Joost werkt in het middelbaar onderwijs in Amsterdam en geeft daar al enkele jaren een programma van mindfulness en breinkennis voor docenten en leerlingen. Bij Amsterdam Inzichtmeditatie begeleidt Joost de open meditatie-avonden samen met en onder begeleiding van Riët. Joost is ook actief in zijn stadsdeel, Nieuw West, waar hij samen met Marieke Janssen, zijn partner, een maandelijkse stilte-avond aanbiedt. 


Ria Kea, begeleider meditatie-activiteitenRia Kea

Ria Kea is een ervaren beoefenaar en begeleider van vipassana- en mettameditatie. Ria: “Ik las vele boeken maar werd vooral geïnspireerd door de beoefening. Een boeiend aspect van de beoefening van de dhamma is het integreren ervan in het dagelijks leven. Dat is niet eenvoudig en het vraagt een speelse en milde houding om opmerkzaam te zijn te midden van het drukke leven. Perioden van formele meditatie en studie van de dhamma zijn daarvoor ondersteunend, heb ik gemerkt.”

Vanaf 1998 ontving Ria vipassanameditatie-onderricht. Eerst bij Aziatische leraren, zoals eerwaarde U Kundala, U Vivekananda, Bhante Sujiva en anderen. “Wat mij vooral trok was de zoektocht naar zinvol leven, verbondenheid, compassie en vrij-zijn. Ik zocht naar de integratie van vipassana-meditatie in onze westerse cultuur. Dat leidde ertoe dat ik naar de VS ging. Ik volgde retraites van 6 tot 10 weken bij Amerikaanse leraren, zoals Carol Wilson, Joseph Goldstein, Guy en Sally Armstrong, en Sky Dawson.”

Sinds 2008 begeleidt Ria meditaties, geeft zij cursussen en begeleidt zij weekenden en retraites. Ze heeft daarvoor stage gelopen bij verschillende leraren. Ervaring met interpersoonlijke meditatie deed ze op bij Susan Chapman en Gregory Kramer. Ria is van huis uit verpleegkundige met als specialisatie terminale zorg. Daarna is ze opgeleid tot en werkte ze als psychosynthesetherapeut, met een eigen praktijk (1992-2018).


Marieke Jansen

Marieke is in 2007 begonnen met Vipassana-meditatie. Ze heeft sindsdien vele retraites gevolgd in binnen en buitenland, bij onder andere Jotika Hermsen, Joost van den Heuvel Rijnders en Vivekananda in Nepal. Uit het leven en de teachings van de Boeddha haalt zij inspiratie en verdieping voor haar dagelijks leven. De Boeddha nodigt uit tot zelfonderzoek in plaats van blind te vertrouwen op zijn woorden, dit innerlijke georiënteerd zijn heeft een grote plek in haar leven ingenomen.  

Sinds 2015 is Marieke gecertificeerd mindfulness trainer. Ze biedt de mindfulness-trainingen onder andere aan aan geïnteresseerden in Amsterdam-Noord met specifieke schuldenproblematiek, waarin deelnemers leren omgaan met stress en inzicht krijgen in de effecten van stress op hun handelen.


Chris Grijns

Chris begon eind jaren negentig met vipassana meditatie in Gaia house (VK). De aanleiding voor meditatie ontstond toen ze in haar werk als wijkverpleegkundige geconfronteerd werd met lijden en het haar opviel dat de ene mens zo anders omgaat met pijn en ongemak dan de andere. “Hoe zat dat? En hoe kon mij dat met mijn eigen lastigheden helpen?”
Chris heeft sindsdien veel gemediteerd bij verschillende leraren in Nederland, de VS, Birma en Thailand.
“Ik merk de verfrissende werking van continuïteit in opmerkzaamheid. Er is herkennen van de innerlijke attitude, het meer oplossen van pijn en ongemak en ook de spontane vreugde die in dit moment kan opkomen.”

Als mindfulness- en compassie-trainer, als vipassana-begeleider en ook in het dagelijks werk in de gezondheidszorg probeert Chris telkens de verbinding te leggen tussen het innerlijke proces in de meditatie en het leven van alledag: daar is de beoefening van herkennen van reactiviteit zo noodzakelijk en heilzaam. Dit wil Chris graag delen met anderen. Frits Koster is haar supervisor en ze blijft leren van leraren als Patricia en Charles Genoud.

Chris is auteur van het boek Adempauze, mindful aan het werk (Uitgeverij Ten Have, 13e druk) en ze maakt deel uit Vipassana Nu, een collectief van retraite-begeleiders.


Marjolein Janssen, begeleider meditatie-activiteitenMarjolein Janssen

In 2011 begon Marjolein met vipassana-meditatie, eerst vanuit een boek van Sharon Salzberg, een half jaar later gevolgd door een introductiecursus. Vrij snel daarna is zij retraites gaan volgen in Nederland, en later ook in Myanmar en in de Verenigde Staten.

In Myanmar heeft Marjolein gemediteerd bij eerwaarde Pa Auk Sayadaw en eerwaarde Sayadaw U Tejaniya. Zij is daarvoor een periode ingetreden geweest als boeddhistische non. In de Verenigde Staten heeft zij gemediteerd bij onder andere Carol Wilson, Andrea Fella en Susie Harrington.

Sinds december 2017 begeleidt Marjolein meditatie-activiteiten. De Amerikaanse meditatielerares Susie Harrington is haar mentor. Marjolein begeleidt ook meditatieactiviteiten bij de online sangha Bright Dharma.

“Toen ik in aanraking kwam met de Dhamma (de leer van de Boeddha) voelde ik gelijk een diepe verbinding. De wijsheid van de Dhamma inspireert mij elke dag en ik voel me dankbaar dat ik daar iets van kan doorgeven via het begeleiden van meditaties.”


Riët AarsseRiët Aarsse, begeleider bij Amsterdam Inzichtmeditatie

Riët begeleidt meditaties (vipassana en metta), korte retraites en cursussen sinds 2012. In 2012 kwam ze in contact met Insight Dialogue (ID) en ontdekte de kracht van het mediteren terwijl je in interactie bent.

Het Oosten en het Westen samenbrengen is een thema in haar leven en ze voelt zich diep verbonden met de beweging in het westen die inzichten uit de boeddhistische psychologie en de vroeg boeddhistische teksten begrijpelijk en ondersteunend maakt voor ons allemaal. 

De positieve veranderingen die meditatie en verdieping teweeg kan brengen in en tussen mensen zijn een bron van inspiratie. Ze heeft ervaren dat harmonie, verbondenheid en zorgzaamheid voor jezelf, anderen, dieren, de omgeving en de planeet zich op een natuurlijke manier ontwikkelen. Daar hoef je geen boeddhist voor te zijn. 
Ze heeft veel humor en gaat op een lichte manier om met de diepgang die in het pad ligt besloten. 

Riët werkte als onderzoekspsycholoog (Phd) en kwaliteitsmanager in de jeugdzorg, GGZ en verslavingszorg. Haar leven draait momenteel om studie, oefening en delen van dhamma-inzichten. Ze is initiator van Amsterdam Inzichtmeditatie.