Begeleiders

Maak kennis met de mensen van Amsterdam Inzichtmeditatie die de meditaties begeleiden en de cursussen verzorgen.


Riët Aarsse, begeleider bij Amsterdam InzichtmeditatieRiët Aarsse

Riët begeleidt meditaties (vipassana en metta), korte retraites en cursussen sinds 2012. Riët bestudeert de dhamma bij westerse en oosterse leraren. Vooral bij Sayadaw dr. U Nandamala die een inspiratiebron van compassie en wijsheid voor haar is. In 2012 kwam ze in contact met Insight Dialogue (ID) en ontdekte de kracht van het mediteren terwijl je in interactie bent. Sindsdien deed ze vele ID-retraites en ondersteunt ze Metta Programs, de organisatie van Gregory Kramer die ID ontwikkelde. Riët maakt deel uit van de ‘teacher development groep’ van Metta Programs, met Phyllis Hicks als mentor en Bart van Melik als supervisor.

Vipassana beoefende ze intensief bij onder andere Sayadaw U Vivekananda in Lumbini, Nepal en bij Sayadaw U Jatila van het Mahasi meditatiecentrum in Yangon, Myanmar. Gecombineerde metta- en vipassana-retraites volgde ze in de VS bij Tara Brach en anderen, en in Myanmar bij Ayya Viranani en anderen. Bij Upul Gamage in Sri Lanka volgde ze een methode die onspannen gewaarzijn in het dagelijks leven stimuleert. In Nederland volgde ze retraites bij onder andere Jotika Hermsen en Joost van den Heuvel Rijnders.

Riët werkte als onderzoekspsycholoog (Phd) en kwaliteitsmanager in de jeugdzorg, GGZ en verslavingszorg. Haar leven draait momenteel om studie, oefening en delen van dhamma-inzichten. Zij is geïnspireerd door de positieve veranderingen die de dhamma teweeg kan brengen in en tussen mensen. De oefeningen brengen harmonie, verbondenheid en helpen zorgzaam te zijn voor jezelf, anderen, dieren, de omgeving en de planeet.


Joost VerdonkschotJoost Verdonkschot

Joost beoefent sinds 2007 vipassana- of inzichtmeditatie. Hij heeft in de loop der jaren veel meditatie-retraites gedaan, onder andere bij Jotika Hermsen, Joost van den Heuvel Rijnders en Frits Koster.

Joost werkt in het middelbaar onderwijs in Amsterdam en geeft daar al enkele jaren een programma van mindfulness en breinkennis voor docenten en leerlingen. Bij Amsterdam Inzichtmeditatie begeleidt Joost de open meditatie-avonden samen met en onder begeleiding van Riët.


Do RadiusDo Radius, begeleider open meditatie-avonden

Do praktiseert sinds 2003 vipassana. Ze heeft een diepe liefde voor de dhamma. Naast meditatie beoefent zij Tai Chi. Eén keer per achttien maanden doet zij een retraite in de Forest Refuge (Insight Meditation Society in de VS). Daar wordt zij onder andere aangemoedigd om op ontspannen vriendelijke wijze gewaar te zijn.

Met een groep mediteren inspireert! Iedereen is dan ook welkom op de open meditatie-avonden op maandag.


Ria Kea, begeleider meditatie-activiteitenRia Kea

Ria Kea is een ervaren beoefenaar en begeleider van vipassana- en mettameditatie. Ria: “Ik las vele boeken maar werd vooral geïnspireerd door de beoefening. Een boeiend aspect van de beoefening van de dhamma is het integreren ervan in het dagelijks leven. Dat is niet eenvoudig en het vraagt een speelse en milde houding om opmerkzaam te zijn te midden van het drukke leven. Perioden van formele meditatie en studie van de dhamma zijn daarvoor ondersteunend, heb ik gemerkt.”

Vanaf 1998 ontving Ria vipassanameditatie-onderricht. Eerst bij Aziatische leraren, zoals eerwaarde U Kundala, U Vivekananda, Bhante Sujiva en anderen. “Wat mij vooral trok was de zoektocht naar zinvol leven, verbondenheid, compassie en vrij-zijn. Ik zocht naar de integratie van vipassana-meditatie in onze westerse cultuur. Dat leidde ertoe dat ik naar de VS ging. Ik volgde retraites van 6 tot 10 weken bij Amerikaanse leraren, zoals Carol Wilson, Joseph Goldstein, Guy en Sally Armstrong, en Sky Dawson.”

Sinds 2008 begeleidt Ria meditaties, geeft zij cursussen en begeleidt zij weekenden en retraites. Ze heeft daarvoor stage gelopen bij verschillende leraren. Ervaring met interpersoonlijke meditatie deed ze op bij Susan Chapman en Gregory Kramer. Ria is van huis uit verpleegkundige met als specialisatie terminale zorg. Daarna is ze opgeleid tot en werkte ze als psychosynthesetherapeut, met een eigen praktijk (1992-2018).


Sjoerd van der LindenSjoerd van der Linden

Op aanraden van een wijs persoon begon Sjoerd (1981) in 2014 met meditatie. Met behulp van een app beoefende hij twee jaar lang geduldig mindfulness- en later ook metta-meditatie, en bevrijdde zich zo gaandeweg van zijn meer groteske angsten.

In 2016 volgde hij zijn eerste vipassana-retraite, in de traditie van S.N. Goenka. Dat sterkte hem in de overtuiging dat dhamma bevrijding betekent. Gedreven door een wens om ook anderen een eerste stap te laten zetten op het pad, volgde hij een opleiding tot mindfulness-trainer (MBSR) bij het Instituut voor Mindfulness van Johan Tinge.

Intussen zoekt Sjoerd zelf voortdurend verdieping van zijn beoefening, zowel door studie van de dhamma als door het volgen van retraites en deelname aan Insight Dialogue-oefengroepen.

Sjoerd werkt als freelance journalist en redacteur. Ook geeft hij trainingen burn-out-preventie en gezond omgaan met stress.


Marjolein Janssen, begeleider meditatie-activiteitenMarjolein Janssen

In 2011 begon Marjolein met vipassana-meditatie, eerst vanuit een boek van Sharon Salzberg, een half jaar later gevolgd door een introductiecursus. Vrij snel daarna is zij retraites gaan volgen in Nederland, en later ook in Myanmar en in de Verenigde Staten.

In Myanmar heeft Marjolein gemediteerd bij eerwaarde Pa Auk Sayadaw en eerwaarde Sayadaw U Tejaniya. Zij is daarvoor een periode ingetreden geweest als boeddhistische non. In de Verenigde Staten heeft zij gemediteerd bij onder andere Carol Wilson, Andrea Fella en Susie Harrington.

Sinds december 2017 begeleidt Marjolein meditatie-activiteiten, onder andere introductiecursussen en vervolggroepen, onder mentorschap van de Amerikaanse meditatielerares Susie Harrington. Marjolein begeleidt ook meditatieactiviteiten bij de online sangha Bright Dharma.