Stadsretraite

Een stadsretraite biedt de mogelijkheid om langer dan een dag te mediteren. Het kan een weekend zijn of een combinatie van (doordeweekse) avonden en een weekend. Het voordeel van een stadsretraite is dat je gewoon naar je werk kan of de dingen thuis kan doen terwijl je ook een periode intensiever met de beoefening bezig kan zijn. Wat we vaak merken is dat we de beoefening mee nemen naar het dagelijks leven en de dingen van het dagelijks leven een heel natuurlijk onderdeel worden van de oefening. Doordat we ook weer samen komen om te mediteren, is er ook (mindful) uitwisseling van ervaringen en wordt je geïnspireerd en ondersteund met korte lezingen en begeleiding.

Er zijn stadsretraites die geheel gericht zijn op inzichtmeditatie, metta (vriendelijkheids) meditatie, Insight Dialogue of een combinatie er van.

De eerstvolgende stadsretraite is Hybride Insight Dialogue stadsretraite: vrijdagavond 10, zaterdag 11 en zondagochtend 12 mei 2019

Insight Dialogue stadsretraite Amsterdam
‘Aanwezig zijn’ 

Als we wakker zijn, zijn we volledig aanwezig met onze aandacht en ons hart. Op ons pad van meditatie, ontwikkelen we de mogelijkheid om vriendelijk aanwezig te zijn met alles wat in ons is. We zijn niet in gedachten verzonken, maar we zijn aanwezig. Aanwezig bij onszelf én aanwezig in het contact met anderen.

Het is een grote gift aan onszelf en anderen als we aanwezig kunnen zijn. We kunnen aandacht geven, aanwezig zijn met ons hart. In deze stadsretraite gaan we deze vriendelijke aanwezigheid oefenen. We oefenen terwijl we buiten zijn in de natuur (vrijdagavond), en we oefenen in het contact met anderen met hulp van de Insight Dialogue richtlijnen: pauzeer, ontspan, open, afstemmen of wat er is, aandachtig luisteren en onze subjectieve waarheid spreken.

In deze ‘hybride’ Insight Dialogue stadsretraite zullen we samen de gift van aanwezig zijn onderzoeken en we cultiveren de vriendelijkheid van waaruit het voortkomt. We gaan exploreren hoe het is om aanwezig te zijn zonder weerstand en met vriendelijke ontvankelijkheid, we ontwikkelen de wijsheid die stress vermindert.

Hybride stadsretraite: We mediteren buiten, in de meditatiezaal en thuis

De retraite speelt zich af op verschillende plekken (vandaar dat het hybride wordt genoemd). Vrijdagavond 10 mei in het Westerpark. Zaterdag 11 mei in Karunika (Rivierenbuurt) en Zondagochtend 12 mei bij jou thuis achter het beeldscherm tijdens een online-bijeenkomst.

Tegelijkertijd in andere Europese steden

Deze retraite wordt tegelijkertijd ook gehouden in Bristol en Wenen. Met onze Europese mede-beoefenaren gaan we samen online ID oefenen op zondagochtend. Deze vorm van een stadsretraite werd vorig jaar, 2018, voor het eerst gehouden. Vorig jaar was het ontzettend leuk om elkaar online te ontmoeten en verder te gaan met ID oefenen vanuit huis.

Begeleiding:Joyce Curnan en Riët Aarsse, mmv Olivier Stam

Kosten: 35 euro, excl dana.

Ervaring met stiltemeditatie (mindfulness, vipassana, zen, dzochzen ea) is een voorwaarde. Ervaring met Insight Dialogue is niet noodzakelijk.

AANMELDEN