Compassionate Action voor Myanmar

Achtergrond
Velen van ons hebben een verbinding met Birma (ook wel Myanmar geheten). We hebben er zelf gemediteerd of onze leraren komen er vandaan of hebben er gestudeerd en gemediteerd. De mensen in Myanmar hebben ondanks een jarenlange dictatuur een innerlijke vriendelijkheid in zich. Met de paplepel hebben ze de waarde van vrijgevigheid en vriendelijkheid ingegoten gekregen. Een groot deel van de bevolking is Boeddhistisch. Sinds meer dan 2000 jaar hebben ze de monniken en nonnen voorzien van eten, onderdak, robes en medicijnen. En omgekeerd werden zij gesteund en kregen les in de Dhamma.
Zonder hun toewijding zou de inzichtmeditatie, zoals Ledi Sayadaw en Mahasi Sayadaw in de vorige eeuw naar voren brachten, niet bestaan. Je kan hierover meer lezen op de website van retraitebegeleiders vipassana.nu. Ook de beoefening van mindfulness is gebaseerd op de vroeg boeddhistische teksten die in Myanmar in marmer staan gegrift waardoor ze behouden konden blijven.

Op 1 februari 2021, het moment dat een nieuwe gekozen regering van start zou gaan, pleegden de militairen een coup. De gekozen leiders werden gevangen gezet. De bevolking, vooral ook de jongere generatie ging hiertegen vreedzaam demonstreren. Deze generatie Z zegt: ‘you messed with the wrong generation’. Creatief en vasthoudend blijven ze vreedzaam demonstreren, ondanks dat militairen en politie op hun schieten en uitzonderlijk wrede daden jegens de bevolking plegen. Ze zijn verenigd in de Civil Disobedience Movement (CDM) en er is met hulp van velen een nieuwe civiele regering opgezet (CRPH). De mensen willen niet meer onder een dictatuur leven. De demonstraties gaan door, en iedereen loopt gevaar. Meer lezen over de situatie kan hier en hier.

Monniken en nonnen en vrienden in de CDM hebben onze steun nodig. Je kan doneren en het wordt enorm gewaardeerd als je doneert. Geld gaat niet via het banksysteem in Myanmar omdat dat momenteel niet betrouwbaar is. Via ons eigen netwerken komt het bij mensen voor eten, medische voorzieningen, beschermingsmaatregelen.

Doneren
Doneren kan door een bedrag over te maken op NL35 TRIO 0788 7951 63 ten name van Amsterdam Inzichtmeditatie ovv Donatie voor Myanmar.
Je kan ook via Ideal doneren, via het formulier hieronder.

Ik geef dana voor Myanmar:Als je wil doneren met een creditcard of paypal, kan je ook:
Doneren via Insight Myanmar of via hun nieuwe website ‘Better Burma’ of
Doneren via Global Myanmar Volunteers

Updates komen met regelmaat op deze pagina.
Heel veel dank voor je steun!