Compassionate Action voor Myanmar

Achtergrond
Velen van ons hebben een verbinding met Birma (ook wel Myanmar geheten). We hebben er zelf gemediteerd of onze leraren komen er vandaan of hebben er gestudeerd en gemediteerd. De mensen in Myanmar hebben ondanks een jarenlange dictatuur een innerlijke vriendelijkheid in zich. Met de paplepel hebben ze de waarde van vrijgevigheid en vriendelijkheid ingegoten gekregen. Een groot deel van de bevolking is Boeddhistisch. Sinds meer dan 2000 jaar hebben ze de monniken en nonnen voorzien van eten, onderdak, robes en medicijnen. En omgekeerd werden zij gesteund en kregen les in de Dhamma.
Zonder hun toewijding zou de inzichtmeditatie, zoals Ledi Sayadaw en Mahasi Sayadaw in de vorige eeuw naar voren brachten, niet bestaan. Je kan hierover meer lezen op de website van retraitebegeleiders vipassana.nu. Ook de beoefening van mindfulness is gebaseerd op de vroeg boeddhistische teksten die in Myanmar in marmer staan gegrift waardoor ze behouden konden blijven.

Op 1 februari 2021, het moment dat een nieuwe gekozen regering van start zou gaan, pleegden de militairen een coup. De gekozen leiders werden gevangen gezet. De bevolking, vooral ook de jongere generatie ging hiertegen vreedzaam demonstreren. Deze generatie Z zegt: ‘you messed with the wrong generation’. Creatief en vasthoudend blijven ze vreedzaam demonstreren, ondanks dat militairen en politie op hun schieten en uitzonderlijk wrede daden jegens de bevolking plegen. Ze zijn verenigd in de Civil Disobedience Movement (CDM) en er is met hulp van velen een nieuwe civiele, eenheids regering opgezet (NUG). De mensen willen niet meer onder een dictatuur leven. De demonstraties gaan door, en iedereen loopt gevaar. Meer lezen over de situatie kan hier en hier.

Monniken, nonnen, en onze vrienden en leraren in de CDM hebben onze steun nodig. Je kan doneren en het wordt enorm gewaardeerd als je doneert. De onderstaande links zijn betrouwbaar en zorgen dat je donatie ten goede komt aan de mensen die het het hardst nodig hebben omdat ze deel uitmaken van het vreedzame verzet tegen de militaire junta.

Aanbevolen donatie mogelijkheid:
Doneren via Insight Myanmar of via hun nieuwe website ‘Better Burma’ . Deze mogelijkheid is verbonden aan een geweldig initiatief dat gebaseertd is op het werk van iemand die de inzichtmeditatie in Birma al jaren toegankelijk maakt door erover te schrijven en informatie te delen.

Doneren via Global Myanmar Volunteers
Hiermee doneer je direct aan mensen uit Myanmar die vanuit de hele wereld de mensen in Myanmar ondesteunen. Zij kennen de taal, weten hoe ze bijdragen op de juiste plekken weten te krijgen.

Metta in Actie
Dit is een initatief van o.a. sr Viranani en Ariya Baumann. Zij zijn de begeleiders van de jaarlijkse metta retraite in Myanmar, die nu online plaatsvindt. Metta in Action helpt en is ter plekke. Door op de link te klikken en de flyer te downloaden vind je de info om geld over te maken.


Heel veel dank voor je steun!