Gastdocenten

Amsterdam Inzichtmeditatie nodigt regelmatig gastdocenten uit om in Amsterdam meditatiedagen te begeleiden en gezamenlijk thema’s rond het pad van inzicht te onderzoeken. Maak kennis met enkele van onze gastdocenten.


Bart van Melik - gastleraar Amsterdam InzichtMeditatieBart van Melik

Sinds 2009 onderwijst Bart van Melik meditatie met speciale aandacht voor diverse gemeenschappen. Bart woont in New York en brengt daar de beoefening naar onder andere gedetineerde jongeren, oorlogsveteranen en scholieren op openbare scholen in New York.

Bart is gepassioneerd in het ondersteunen van mensen om nieuwe manieren te vinden om met de stress van het leven om te gaan. Bart is leraar Insight Dialogue en leraar inzichtmeditatie, opgeleid aan de IMS/Spirit Rock Teacher Training. Joseph Goldstein en Carol Wilson zijn zijn mentoren.

Bart is een van de bijdragers aan het boek ‘Still, in the City – Creating Peace of Mind in the Midst of Urban Chaos’ (2018), een boek over ervaringen van leraren met betrekking tot het ontwikkelen van vriendelijke aandacht en rust in de chaos van de stad.


Joost van den Heuvel Rijnders - gastleraarJoost van den Heuvel Rijnders

Joost van den Heuvel Rijnders (1975) begon in 1995 met het beoefenen van vipassana-meditatie. Hij volgde vele retraites en na zijn studie vertrok hij naar Azië. Daar mediteerde hij 3 jaar intensief in Birma en Nepal. Joost begeleidt sinds 2005 meditatie-activiteiten waaronder korte en lange retraites in Nederland en België.

Joost is auteur van het boek ‘Terug naar de markt’ (Asoka 2017). Dit boek gaat over het integreren van de boeddhistische zienswijze in het dagelijks leven.

Meer informatie over Joost: www.joost-meditatie.nl


Frits Koster 

Frits Koster (1957) kwam in 1979 in aanraking met de beoefening van vipassana- of inzichtmeditatie. Hij heeft ruim 5 jaar als boeddhistische monnik gemediteerd en gestudeerd in Zuidoost-Azië. Sinds 1988 begeleidt hij meditatieactiviteiten in binnen- en buitenland.

Frits is inmiddels uitgetreden, werkt als mindfulness- en compassietrainer in de GGZ en is verbonden aan opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland en andere Europese landen. Hij is auteur van diverse boeken (uitgeverij Asoka). Samen met Erik van den Brink heeft hij de cursus Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) opgezet, als een vervolg voor mensen die de cursus Mindfulness gevolgd hebben en behoefte hebben aan een grotere mate van (zelf)compassie in hun leven. Samen hebben zij de boeken ‘Compassievol leven’ (Boom, 2012) en ‘Compassie in je leven’ (Boom, 2015) geschreven.

Meer informatie: www.fritskoster.nl


Doshin Houtman

In 1988 begon Doshin Houtman met zen-meditatie. Ze trainde met Prabahasa Dharma Roshi en Jiun Hogen Roshi. Ze woonde 5 jaar op het Zen-centrum de Noorder Poort. Tijdens haar zen-training leerde Doshin Ruth Denison kennen, een pionier vipassana-leraar met een centrum in de Mojave-woestijn in Cailfornië. Vanaf 1998 werd Doshin ook haar leerling en werd ze getraind in ‘belichaamde aandacht’. Ruth overleed in 2015 op 92-jarige leeftijd.

Doshin kreeg in beide scholen toestemming om de Dharma te onderrichten. Ze begeleidt nu mensen in Tilburg bij de sangha Inzicht & Bevrijding. Het cultiveren van aandacht bij het lichaam staat daarin centraal. Gegrond zijn in jezelf draagt bij aan welbevinden, want het helpt ons om onszelf minder te verliezen in de hectiek van alledag. 


Ank Schravendeel

Ank Schravendeel (1963) beoefent vipassana-meditatie sinds 1988. Belangrijk voor haar spirituele ontwikkeling is de vertaling van de dhamma, de leer van de Boeddha, naar het dagelijks leven: ‘Hoe kun je dat leven?’ Haar drijfveer is om de innerlijke houding van welwillendheid en ontvankelijkheid continue te oefenen, niet alleen op het meditatiekussen maar juist ook door de dag heen. Doordat ze zich steeds overnieuw verdiept in de lessen van de Boeddha, via Aziatische en Westerse leraren, verdiepen kennis en inzichten.

Vanaf 2004 legt Ank zich toe op mettameditatie. Eerst bij Visu Teoh en Christina Feldman en sinds 2010 bij Patricia en Charles Genoud, die Vipassana en metta meditatie combineren. Ank begeleidt retraites sinds 2007, na stages te hebben gevolgd bij Frits Koster.

Ank werkte in leidinggevende functies in welzijnswerk en de zorg. Ze heeft nu een eigen praktijk als coach.