Gastbegeleiders

Amsterdam Inzichtmeditatie nodigt regelmatig gasten uit om in Amsterdam meditatiedagen te begeleiden, stadsretraites en om gezamenlijk thema’s rond het pad van inzicht te verkennen en te verdiepen. 


Chris Grijns

 

Chris begon eind jaren negentig met vipassana meditatie in Gaia house (VK). De aanleiding voor meditatie ontstond toen ze in haar werk als wijkverpleegkundige geconfronteerd werd met lijden en het haar opviel dat de ene mens zo anders omgaat met pijn en ongemak dan de andere.
“Hoe zat dat? En hoe kon mij dat met mijn eigen lastigheden helpen?”

Chris heeft sindsdien veel gemediteerd bij verschillende leraren in Nederland,
de VS, Birma en Thailand.
“Ik merk de verfrissende werking van continuïteit in opmerkzaamheid. Er is herkennen van de innerlijke attitude, het meer oplossen van pijn en ongemak en ook de spontane vreugde die in dit moment kan opkomen.”

Als mindfulness- en compassie-trainer, als vipassana-begeleider en ook in het dagelijks werk in de gezondheidszorg probeert Chris telkens de verbinding te leggen tussen het innerlijke proces in de meditatie en het leven van alledag: daar is de beoefening van herkennen van reactiviteit zo noodzakelijk en heilzaam. Dit wil Chris graag delen met anderen. Frits Koster is haar supervisor en ze blijft leren van leraren als Patricia en Charles Genoud.

Chris is auteur van het boek Adempauze, mindful aan het werk (Uitgeverij Ten Have, 13e druk) en ze maakt deel uit Vipassana Nu, een collectief van retraite-begeleiders.


Ria Kea

Ria Kea

Ria Kea is een ervaren beoefenaar en begeleider van vipassana- en mettameditatie. Ria: “Ik las vele boeken maar werd vooral geïnspireerd door de beoefening. Een boeiend aspect van de beoefening van de dhamma is het integreren ervan in het dagelijks leven. Dat is niet eenvoudig en het vraagt een speelse en milde houding om opmerkzaam te zijn te midden van het drukke leven. Perioden van formele meditatie en studie van de dhamma zijn daarvoor ondersteunend, heb ik gemerkt.”

Vanaf 1998 ontving Ria vipassanameditatie-onderricht. Eerst bij Aziatische leraren, zoals eerwaarde U Kundala, U Vivekananda, Bhante Sujiva en anderen. “Wat mij vooral trok was de zoektocht naar zinvol leven, verbondenheid, compassie en vrij-zijn. Ik zocht naar de integratie van vipassana-meditatie in onze westerse cultuur. Dat leidde ertoe dat ik naar de VS ging. Ik volgde retraites van 6 tot 10 weken bij Amerikaanse leraren, zoals Carol Wilson, Joseph Goldstein, Guy en Sally Armstrong, en Sky Dawson.”

Sinds 2008 begeleidt Ria meditaties, geeft zij cursussen en begeleidt zij weekenden en retraites. Ze heeft daarvoor stage gelopen bij verschillende leraren. Ervaring met interpersoonlijke meditatie deed ze op bij Susan Chapman en Gregory Kramer. Ria is van huis uit verpleegkundige met als specialisatie terminale zorg. Daarna is ze opgeleid tot en werkte ze als psychosynthesetherapeut, met een eigen praktijk (1992-2018). 


Bart van Melik - gastleraar Amsterdam InzichtMeditatieBart van Melik

Sinds 2009 onderwijst Bart van Melik meditatie met speciale aandacht voor diverse gemeenschappen. Bart woont in New York en brengt daar de beoefening naar onder andere gedetineerde jongeren, oorlogsveteranen en scholieren op openbare scholen in New York.

Bart is gepassioneerd in het ondersteunen van mensen om nieuwe manieren te vinden om met de stress van het leven om te gaan. Bart is leraar Insight Dialogue en leraar inzichtmeditatie, opgeleid aan de IMS/Spirit Rock Teacher Training. Joseph Goldstein en Carol Wilson zijn zijn mentoren.

Bart is een van de bijdragers aan het boek ‘Still, in the City – Creating Peace of Mind in the Midst of Urban Chaos’ (2018), een boek over ervaringen van leraren met betrekking tot het ontwikkelen van vriendelijke aandacht en rust in de chaos van de stad.


Brent Beresford – Insight Dialogue teacher                                                                       

Brent Beresford has a conviction that there is so much kindness in simply bringing our curiosity to an experience. “Turning towards” is radical and filled with love for life, and this is some of what he hopes to transmit to those whose paths he has the privilege of crossing. He also hopes to help cultivate a greenhouse full of softness for meeting our human imperfection. The people who teach him the most about his own shortcomings are his two young children, who show him on a regrettably regular basis how unreasonable his expectations are of them. They also teach him how boundlessly his heart can open.

Brent has a fondness when it comes to actively practicing relationship and community, and he feels it is the “gem” that needs to be revived. Much of his work has been in directly engaging the power of relationship. He has been accompanying individuals and groups in therapeutic change processes since 2002. First as an occupational therapist, and now as a psychologist, he has integrated the teachings of the Dhamma into the ways in which he navigates with people towards unravelling the knots brought about by life. Somatic approaches, intersubjective and humanistic perspectives, and a curiosity for nuance all shape the way that he does this work-art, which he is mainly doing in Kahnawà:ke, just outside Tiohtiá:ke (Montreal), Canada, where he lives with his partner of 20 years and two children.

Brent is participant in the 2nd Teacher Development Cohort led by the Teacher Council of the Insight Dialogue Community. 


Joost van den Heuvel Rijnders - gastleraarJoost van den Heuvel Rijnders

Joost van den Heuvel Rijnders (1975) begon in 1995 met het beoefenen van vipassana-meditatie. Hij volgde vele retraites en na zijn studie vertrok hij naar Azië. Daar mediteerde hij 3 jaar intensief in Birma en Nepal. Joost begeleidt sinds 2005 meditatie-activiteiten waaronder korte en lange retraites in Nederland en België.

Joost is auteur van het boek ‘Terug naar de markt’ (Asoka 2017). Dit boek gaat over het integreren van de boeddhistische zienswijze in het dagelijks leven.

Meer informatie over Joost: www.joost-meditatie.nl


Zuster Virañani

Zuster Virañani is boeddhistische non, en Amerikaanse van geboorte. Zij is diep geworteld in de Dhamma door beoefening, studie en het doorgeven ervan. Ze mediteerde vele jaren in o.a. de Birmese traditie van Mahasi Sayadaw en de Thaise woudtraditie. Zij werkte en mediteerde ook binnen de Insight Meditation Society in de VS. Eén van haar specialismen is mettameditatie (liefdevolle vriendelijkheid). Zuster Virañani geeft met veel enthousiasme les en maakt de klassieke teksten toegankelijk met veel voorbeelden uit het dagelijks leven. Velen in Nederland en België hebben deelgenomen aan de retraites die ze de afgelopen jaren in Nederland gaf en in 2021 begeleidt ze de retraites, en ook city retreats en meditatiedagen, online vanuit haar klooster in Myanmar. In 2016 was ze voor het eerst in Amsterdam. 
Ayya Viranani zal de komende jaren met regelmaat in Nederland zijn, ook voor 30NOW heeft ze een cursus gegeven over de Brahmavihara’s, in het Nederlands: Levensvrienden of verheven verblijfplaatsen (van ons hart zoals metta, compassie, vreugde en gelijkmoedigheid). Je kan de cursus nog steeds online volgen bij 30NOW (dit is de link). Sinds 2022 is Ayya Viranani als vaste leraar betrokken bij Inzichtmeditatie Antwerpen, waar je ook haar schema kan vinden.  


Joyce Cordus

Ik ben een vrouw van Indo-Afrikaanse afkomst. Een absoluut product van het koloniale verleden van Nederland. Mijn beide betovergrootvaders werden door het Koninklijk Nederlands-Indische Leger (KNIL) geronseld in het gebied van de Ashanti in Ghana om de kolonie te verdedigen. 

Mijn afkomst heeft altijd een rol gespeeld in mijn leven vanaf het moment dat ik als peuter naar Nederland kwam tot op de dag van vandaag. Reeds als heel klein meisje was ik me bewust van mijn kleur of, beter gezegd, van de afwezigheid van kleur bij de meeste mensen om mij heen. De eerste jaren van mijn leven kende ik immers zo goed als alleen zwarte mensen. Hier was dat anders. 

Als zwart kind, opgroeiend in de jaren zestig volgde ik de zwarte Burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten van Amerika met zeer grote belangstelling. Tijdens mijn studie én daarna was ik actief lid van anti-racismegroepen, zwarte- en migrantenvrouwengroepen én organiseerde ik, samen met ‘lotgenoten’, de eerste Indische Jongerendag in Paradiso.  

Het feit dat ik katholiek ben opgevoed, heeft ongetwijfeld meegespeeld in mijn zoektocht naar spirituele zingeving. Ik verdiepte me in Confucianisme, Taoïsme en pas later, toen ik in aanraking kwam met Mindfulness, in het Boeddhisme. Nu ben ik daar sinds 2011 op dagelijkse basis mee bezig. De focus in mijn diverse werkzaamheden ligt steeds meer op mindfulness en meditatie: als mindfulnesstrainer en begeleider bij 30NOW. Nu eindelijk ook in de mindfulness- en meditatiewereld diversiteit en inclusie een thema is geworden, voel ik me steeds meer gestimuleerd om actiever te worden in deze wereld en niet slechts in mijn eentje op mijn kussentje te zitten.  


Frits Koster 

Frits Koster (1957) kwam in 1979 in aanraking met de beoefening van vipassana- of inzichtmeditatie. Hij heeft ruim 5 jaar als boeddhistische monnik gemediteerd en gestudeerd in Zuidoost-Azië. Sinds 1988 begeleidt hij meditatieactiviteiten in binnen- en buitenland.

Frits is inmiddels uitgetreden, werkt als mindfulness- en compassietrainer in de GGZ en is verbonden aan opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland en andere Europese landen. Hij is auteur van diverse boeken (uitgeverij Asoka). Samen met Erik van den Brink heeft hij de cursus Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) opgezet, als een vervolg voor mensen die de cursus Mindfulness gevolgd hebben en behoefte hebben aan een grotere mate van (zelf)compassie in hun leven. Samen hebben zij de boeken ‘Compassievol leven’ (Boom, 2012) en ‘Compassie in je leven’ (Boom, 2015) geschreven.

Meer informatie: www.fritskoster.nl


Doshin Houtman

In 1988 begon Doshin Houtman met zen-meditatie. Ze trainde met Prabahasa Dharma Roshi en Jiun Hogen Roshi. Ze woonde 5 jaar op het Zen-centrum de Noorder Poort. Tijdens haar zen-training leerde Doshin Ruth Denison kennen, een pionier vipassana-leraar met een centrum in de Mojave-woestijn in Cailfornië. Vanaf 1998 werd Doshin ook haar leerling en werd ze getraind in ‘belichaamde aandacht’. Ruth overleed in 2015 op 92-jarige leeftijd.

Doshin kreeg in beide scholen toestemming om de Dharma te onderrichten. Ze begeleidt nu mensen in Tilburg bij de sangha Inzicht & Bevrijding. Het cultiveren van aandacht bij het lichaam staat daarin centraal. Gegrond zijn in jezelf draagt bij aan welbevinden, want het helpt ons om onszelf minder te verliezen in de hectiek van alledag. 


Ank Schravendeel

Ank Schravendeel (1963) beoefent vipassana-meditatie sinds 1988. Belangrijk voor haar spirituele ontwikkeling is de vertaling van de dhamma, de leer van de Boeddha, naar het dagelijks leven: ‘Hoe kun je dat leven?’ Haar drijfveer is om de innerlijke houding van welwillendheid en ontvankelijkheid continue te oefenen, niet alleen op het meditatiekussen maar juist ook door de dag heen. Doordat ze zich steeds overnieuw verdiept in de lessen van de Boeddha, via Aziatische en Westerse leraren, verdiepen kennis en inzichten.

Vanaf 2004 legt Ank zich toe op mettameditatie. Eerst bij Visu Teoh en Christina Feldman en sinds 2010 bij Patricia en Charles Genoud, die Vipassana en metta meditatie combineren. Ank begeleidt retraites sinds 2007, na stages te hebben gevolgd bij Frits Koster.

Ank werkte in leidinggevende functies in welzijnswerk en de zorg. Ze heeft nu een eigen praktijk als coach.

Karin Rekveld

Karin is o.a. getraind door psychiater Adeline van Waning in kalmte- en concentratiemeditatie en ze heeft vorm gegeven aan de vervolgtraining Kalmte en Concentratie aan het Centrum voor Mindfulness. Karin verzorgt ook shamatha-meditaties op het online platform 30-NOW.