Introductiecursus Inzichtmeditatie

In de introductiecursus Inzichtmeditatie (vipassana) leer je in 6 bijeenkomsten  de basis van de meditatie. We oefenen samen in de verschillende houdingen (zitten, lopen, staan). Er is veel ruimte voor het stellen van vragen en uitwisseling van ervaringen. De cursus vindt plaats in het centrum van Amsterdam.

Wat brengt inzichtmeditatie?
De kern van inzichtmeditatie is opmerkzaamheid of mindfulness. Uit onderzoek blijkt dat we ons door mindfulness mentaal en fysiek beter voelen. Inzichtmeditatie is gegrond in het vroege Boeddhisme en leidt tot een dieper begrip van wie en wat we zijn.

We oefenen in opmerkzaamheid en vriendelijkheid, dit kan kalmte en inzicht brengen. Er zijn ook andere effecten van inzichtmeditatie: we worden geduldiger, kunnen makkelijker met onszelf en anderen omgaan, en de stress van het leven wordt meer hanteerbaar.

Praktische cursus
Tijdens de introductiecursus staat het samen oefenen voorop. We gaan oefenen in de verschillende houdingen (zitten, lopen, staan) en kijken wat voor jou een goede houding is. We leggen uit waar je op kunt letten tijdens de meditatie en hoe je met moeilijke momenten om kunt gaan.

We spreken gezamenlijk na, er is gelegenheid tot het stellen van vragen (Q&A) en je kunt je ervaringen uitwisselen. Ook komt aan bod hoe je de meditatieoefeningen in je dagelijkse leven kunt toepassen. Daarvoor krijg je kleine opdrachten mee naar huis en ook een aantal korte teksten over een aantal kernbegrippen uit het boeddhisme.

Voor wie
Voor iedereen die wil kennis maken met inzichtmeditatie of vipassana. Voor mensen die nog geen ervaring hebben met meditatie en kennis willen maken met inzichtmeditatie (vipassana). En voor meditatiebeoefenaars die nieuwsgierig zijn naar deze methode of hun meditatieoefening willen opfrissen.


De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten en 1 online bijeenkomst.
De data zijn van de eerstvolgende cursus zijn: 28 maart, 4, 11, 18 en 25 april en 2 mei. Er is online(!) een laatste (facultatieve) bijeenkomst op 9 mei.
Kosten:  95 euro.
Locatie: Binnenkant 39 (vlakbij CS, Zencentrum). De bijeenkomst op 9 mei is een introductie in online-oefening en is achter je eigen beeldscherm (waar je ook maar bent).
Begeleiding: Riƫt Aarsse en Marjolein Jansen

 Aanmelden

(Wil je overleg? Mail dan even naar ams.insight.med@gmail.com)

Folder over de cursus: BC Inzicht jan2019 folder