Introductiecursus inzichtmeditatie

In de Introductiecursus inzichtmeditatie (vipassana) leer je in 6 bijeenkomsten de basis van de meditatie. We oefenen samen in de verschillende houdingen (zitten, lopen, staan). Er is veel ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen.

Wat brengt inzichtmeditatie?

De kern van inzichtmeditatie is opmerkzaamheid of mindfulness. Uit onderzoek blijkt dat we ons door mindfulness mentaal en fysiek beter voelen. Inzichtmeditatie is gegrond in het vroege boeddhisme en leidt tot een dieper begrip van wie en wat we zijn.

We oefenen in opmerkzaamheid en vriendelijkheid, dit kan kalmte en inzicht brengen. Er zijn ook andere effecten van inzichtmeditatie: we worden geduldiger, kunnen makkelijker met onszelf en anderen omgaan, en de stress van het leven wordt meer hanteerbaar.

Praktische meditatiecursus

Tijdens de introductiecursus staat het samen oefenen voorop. We gaan oefenen in de verschillende houdingen (zitten, lopen, staan) en kijken wat voor jou een goede houding is. We leggen uit waar je op kunt letten tijdens de meditatie en hoe je met moeilijke momenten om kunt gaan.

We spreken gezamenlijk na, er is gelegenheid tot het stellen van vragen en je kunt je ervaringen uitwisselen. Ook komt aan bod hoe je de meditatieoefeningen in je dagelijkse leven kunt toepassen. Daarvoor krijg je kleine opdrachten mee naar huis en ook een aantal korte teksten over een aantal kernbegrippen uit het boeddhisme.

Voor wie?Kaft van boek 'Basisprincipes vipassana-meditatie' van Frits Koster

Voor iedereen die wil kennismaken met inzichtmeditatie of vipassana. Voor mensen die nog geen ervaring hebben met meditatie en kennis willen maken met inzichtmeditatie (vipassana). En voor meditatiebeoefenaars die nieuwsgierig zijn naar deze methode of hun meditatieoefening willen opfrissen.


Volgende cursus

De eerstvolgende introductiecursus Inzichtmeditatie is op de volgende data: 
16 en 23 april, 7, 14 , 21 en 28 mei en vindt plaats in Studio da Vasco, Vasco da Gamastraat 10, 1057 VN Amsterdam (Mercator buurt). 

Tijd: 20.15-21.45 uur
Kosten: 95 euro. 
De begeleiding is op basis van dana (dat wordt uitgelegd).

Begeleiders: Joost Verdonkschot en Marieke Jansen

Weten wanneer de volgende introductiecursus wordt georganiseerd? Abonneer je op de nieuwsbrief.