Introductiecursus inzichtmeditatie

In de Introductiecursus inzichtmeditatie (vipassana) leer je in 6 bijeenkomsten de basis van de meditatie. We oefenen samen in de verschillende houdingen (zitten, lopen, staan). Er is veel ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen.

Wat brengt inzichtmeditatie?

De kern van inzichtmeditatie is opmerkzaamheid of mindfulness. Uit onderzoek blijkt dat we ons door mindfulness mentaal en fysiek beter voelen. Mindfulness en vriendelijkheid brengen kalmte en inzicht.

Inzichtmeditatie is gegrond in het vroege boeddhisme en leidt tot een dieper begrip van wie en wat we zijn. Er zijn ook andere effecten van inzichtmeditatie: we worden geduldiger, kunnen makkelijker met onszelf en anderen omgaan, en de stress van het leven wordt meer hanteerbaar.

Praktische meditatiecursus

Tijdens de introductiecursus staat het samen oefenen voorop. We gaan oefenen in de verschillende houdingen (zitten, lopen, staan) en kijken wat voor jou een goede houding is. We leggen uit waar je op kunt letten tijdens de meditatie en hoe je met moeilijke momenten om kunt gaan.

Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en je kunt je ervaringen uitwisselen. Ook komt aan bod hoe je de meditatieoefeningen in je dagelijkse leven kunt toepassen. Daarvoor bieden we oefeningen aan die je dagelijks kan doen. Ook krijg je een aantal korte teksten over een aantal kernbegrippen uit het boeddhisme.

In 6 bijeenkomsten, inclusief een stilteochtend of -middag introduceren we de basis van vipassana meditatie. We oefenen met zitmeditatie, loopmeditatie en staande meditatie. Elke bijeenkomst bestaat uit oefenen, het uitwisselen van ervaring, achtergrondinformatie en oefensuggesties voor thuis. 

Voor wie? De cursus is bedoeld voor iedereen die wil kennismaken met inzichtmeditatie (vipassana). Of je nu wel of geen meditatie ervaring hebt, een vervolg zoekt na je mindfulnesscursus of je meditatiebeoefening wil opfrissen, je bent van harte welkom. 

Op 16 februari begint een nieuwe cursus. Zie de AGENDA.

Als je op de hoogte wil worden gehouden, is het handig om je te abonneren op de nieuwbrief of een mailtje te sturen naar info@amsterdaminzichtmeditatie.nl.