Introductiecursus inzichtmeditatie

In de Introductiecursus inzichtmeditatie (vipassana) leer je in 6 bijeenkomsten de basis van de meditatie. We oefenen samen in de verschillende houdingen (zitten, lopen, staan). Er is veel ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen.

Wat brengt inzichtmeditatie?

De kern van inzichtmeditatie is opmerkzaamheid of mindfulness. Uit onderzoek blijkt dat we ons door mindfulness mentaal en fysiek beter voelen. Mindfulness en vriendelijkheid brengen kalmte en inzicht.

Inzichtmeditatie is gegrond in het vroege boeddhisme en leidt tot een dieper begrip van wie en wat we zijn. Er zijn ook andere effecten van inzichtmeditatie: we worden geduldiger, kunnen makkelijker met onszelf en anderen omgaan, en de stress van het leven wordt meer hanteerbaar.

Praktische meditatiecursus

Tijdens de introductiecursus staat het samen oefenen voorop. We gaan oefenen in de verschillende houdingen (zitten, lopen, staan) en kijken wat voor jou een goede houding is. We leggen uit waar je op kunt letten tijdens de meditatie en hoe je met moeilijke momenten om kunt gaan.

Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en je kunt je ervaringen uitwisselen. Ook komt aan bod hoe je de meditatieoefeningen in je dagelijkse leven kunt toepassen. Daarvoor bieden we oefeningen aan die je door dagelijks kan doen. Ook krijg je een aantal korte teksten over een aantal kernbegrippen uit het boeddhisme.

In 6 bijeenkomsten, plus een stiltemiddag introduceren we de basis van vipassana meditatie. We oefenen met zitmeditatie, loopmeditatie en staande meditatie. Elke bijeenkomst bestaat uit oefenen, het uitwisselen van ervaring, achtergrond informatie en oefen opdrachten voor thuis. 

Voor wie? De cursus is bedoeld voor iedereen die wil kennismaken met inzichtmeditatie (vipassana). Of je nu wel of geen meditatie ervaring hebt, een vervolg zoekt na je mindfulnesscursus of je meditatiebeoefening wil opfrissen, je bent van harte welkom. De groep bestaat uit maximaal tien mensen zodat er voor iedereen voldoende ruimte (letterlijk) en persoonlijke aandacht is. De cursus gaat door bij vijf deelnemers. Als je verkouden bent blijf je natuurlijk thuis.

Kosten: De introductiecursus inzichtmeditatie wordt gegeven op basis van onkosten en Dana. De onkosten betreffen de zaalhuur, thee, het boekje van Frits Koster: Basisprincipes Vipassana meditatie en een wekelijkse info mail. De kosten bedragen: € 95,- Daarnaast kun je na iedere bijeenkomst Dana –vrijgevigheid- beoefenen. 

De eerstvolgende cursus start in oktober 2021 in Amsterdam Noord

Wanneer: zes vrijdagen van 11.00 tot 13.00 uur en een stiltemiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Data:  22 en 29 oktober; 5, 12, 19 en 26 november en 3 december. De stiltemiddag is 10 december.

Kosten: De kosten voor deze cursus zijn €30,-. Deze kosten zijn lager dan de gebruikelijke €95,- omdat we voor deze reeks geen kosten maken voor huur van een locatie. Het bedrag is voor kosten zoals onderhoud van de website, thee en het boekje van Frits Koster. De begeleiding wordt gedaan op basis van dana -vrijgevigheid-

Begeleiders: Sjoerd van der Linden en Chris Grijns

AANMELDEN