Introductiecursus inzichtmeditatie

In de Introductiecursus inzichtmeditatie (vipassana) leer je in 6 bijeenkomsten de basis van de meditatie. We oefenen samen in de verschillende houdingen (zitten, lopen, staan). Er is veel ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen.

Wat brengt inzichtmeditatie?

De kern van inzichtmeditatie is opmerkzaamheid of mindfulness. Uit onderzoek blijkt dat we ons door mindfulness mentaal en fysiek beter voelen. Mindfulness en vriendelijkheid brengen kalmte en inzicht.

Inzichtmeditatie is gegrond in het vroege boeddhisme en leidt tot een dieper begrip van wie en wat we zijn. Er zijn ook andere effecten van inzichtmeditatie: we worden geduldiger, kunnen makkelijker met onszelf en anderen omgaan, en de stress van het leven wordt meer hanteerbaar.

Praktische meditatiecursus

Tijdens de introductiecursus staat het samen oefenen voorop. We gaan oefenen in de verschillende houdingen (zitten, lopen, staan) en kijken wat voor jou een goede houding is. We leggen uit waar je op kunt letten tijdens de meditatie en hoe je met moeilijke momenten om kunt gaan.

Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en je kunt je ervaringen uitwisselen. Ook komt aan bod hoe je de meditatieoefeningen in je dagelijkse leven kunt toepassen. Daarvoor bieden we oefeningen aan die je door dagelijks kan doen. Ook krijg je een aantal korte teksten over een aantal kernbegrippen uit het boeddhisme.

Voor wie?Kaft van boek 'Basisprincipes vipassana-meditatie' van Frits Koster

Voor iedereen die wil kennismaken met inzichtmeditatie of vipassana. Voor mensen die nog geen ervaring hebben met meditatie en kennis willen maken met inzichtmeditatie (vipassana). En voor meditatiebeoefenaars die nieuwsgierig zijn naar deze methode of hun meditatieoefening willen opfrissen.


 

In september start een cursus in De Baarsjes en een cursus in Amsterdam Noord

Op 10 september start weer een introductiecursus in De Baarsjes in Studio Da Vasco. Vasco da Gamastraat 10.
Begeleiding: Marieke Jansen en Joost Verdonkschot
Data en tijd: Donderdagavond 10, 17, 24 september en 1, 8 en 22 oktober.  Steeds van 20:15 tot 21:45 uur. 

Op 21 september start een introductiecursus in Amsterdam Noord, Nieuwendammer Kerk,  Brede pad 6 – 8 Amsterdam Noord. De locatie is met fiets of bus bereikbaar. (GVB stadsbus lijn 35 richting Olaf Palmeplein, halte Wervershoofstraat.)
Begeleiding: Chris Grijns en Arne van Huis
Data en tijd: Maandag 21, 28 september, 5 oktober, 19, 26 en 2 november. Stiltemiddag: zondag 8 november. Uitgebreide info vindt je in deze flyer vipnoord 2020

Kosten zijn 95 euro. Begeleiding is op basis van donatie (dana). Dat wordt uitgelegd. 

 AANMELDEN

Na aanmelding ontvang je enkele dagen voorafgaand aan de start van de cursus nog praktische informatie. 

Welkom!