Wat is Insight Dialogue?

Insight Dialogue is mediteren in interactie, het is een interpersoonlijke manier van mediteren. De kalmte en het inzicht die je in je individuele meditatiepraktijk, kun je bij Insight Dialogue direct integreren in de interactie met je meditatiepartner. Hierdoor kom je van mens tot mens tot dieper inzicht en verdere bevrijding. Insight Dialogue is een boeddhistische oefening voor de ontwikkeling van wijsheid en mededogen door vipassanameditatie in dialoog.

Het dagelijks leven staat bol van de interpersoonlijke contacten. Wij ervaren veel plezier, maar ook veel stress in de contacten met andere mensen. Als we rust en concentratie opbouwen in individuele meditatie, gaan die vaak verloren op het moment dat we in contact treden met anderen. Voor de Amerikaanse meditatieleraar Gregory Kramer is dit aanleiding geweest een methode te ontwikkelen waarbij mindfulness / opmerkzaamheid toegepast wordt in dialoog met andere mediterenden.

Insight Dialogue beoefening6 ondersteunende instructies

De methode van Insight Dialogue wordt ondersteund door 6 richtlijnen of instructies: Pauzeren, Ontspannen, Openen, Vertrouw het opkomen van verschijnselen, Aandachtig Luisteren en De Waarheid Spreken (Pauze, Relax, Open, Attune to Emergence, Listen Deeply, Speak the truth).

Deze instructies geven handvatten voor de wijze van mediteren en contempleren. Ze zijn geen doel maar een middel om je opmerkzaamheid te versterken. Insight Dialogue is een enorme uitdaging om opmerkzaamheid in dialoog te oefenen en toe te passen. Het ondersteunt je eigen beoefening in het dagelijkse leven.

In de retraites worden individuele vipassanameditatie- en dialoogsessies afgewisseld. Deelnemers aan retraites en cursussen ervaren vaak verrassende inzichten waardoor men leert gewaar te zijn van wat zich van binnen afspeelt in interactie met een ander. Hierdoor ontstaat ruimte en inzicht.

“Ik kan mijn eigen reactiviteit in het dagelijkse leven zien, ik kan een stapje naar achter doen en meer compassie voor de ander ervaren.”

“Als ik ‘openen’ toepas, voel ik meer acceptatie van mezelf… en van de ander.”

“Thuis oefende ik met mijn partner en hij ging al automatisch meedoen.”

“Ik stond face-to-face met mijn sociale angsten en het mirakel gebeurde dat die angsten verdampten.”

Insight Dialogue in Nederland

In 2009 kwam Gregory Kramer voor het eerst naar Nederland op initiatief van de Nederlands-Amerikaanse meditatieleraar Bart van Melik. Sindsdien zijn er jaarlijks Insight Dialogue-retraites, begeleid door Gregory zelf, samen met Phyllis Hicks, Bart van Melik, Sharon Beckman-Brindley of Florence Meleo Meyer.

In oktober 2014 verscheen de Nederlandse vertaling van Gregory’s boek ‘Insight Dialogue – een boeddhistische beoefening van meditatie in dialoog’, bij uitgeverij Milinda.

Sinds 2012 is een groep ‘voortrekkers’ actief in Nederland die de ID retraites organiseren voor de leraren van de Insight Dialogue Community programs’ (https://insightdialogue.org/). De Insight Dialogue Community is de organisatie/gemeenschap die Insight Dialogue ontwikkelt, ondersteunt en verspreid.
Zo wordt er online aanbod en live aanbod georganiseerd en oefeningen geboden.
Er is samenwerking met een veelheid van communities in vele landen. Ook wordt zorg gedragen voor het ontwikkelen van nieuwe generaties facilitators en leraren onder leiding van de Teacher Council. In Nederland zijn 6 ID leraren, die een leertraject tot leraar hebben gevolgd. ingegaan. Riët Aarsse is daar ook onderdeel van.

Insight Dialogue bij Amsterdam Inzichtmeditatie

Introductiecursus Insight Dialogue

Amsterdam Inzichtmeditatie organiseert introductiecurssen Insight Dialogue. Zie de agenda voor de eerstvolgende introductiecursus Insight Dialogue.

Tweewekelijkse oefengroep Insight Dialogue

Voor mensen met (enige) ervaring met Insight Dialogue (bijvoorbeeld door deelname aan een retraite of cursus) is er een tweewekelijkse oefengroep.

Insight Dialogue oefendag of weekend

Eens of vaker per jaar wordt in Amsterdam een Insight Dialogue oefendag of weekend aangeboden.