Dhammastudie

De combinatie van leren over de dhamma en het beoefenen in het dagelijks leven en de meditatie helpt de ontwikkeling van kalmte en inzicht. Bovendien is het vaak leuk en inspirerend om met anderen uit te wisselen over onderwerpen uit de sutta’s of de abhidhamma (boeddhistische psychologie), hoe dat zich in je eigen leven laat zien of hoe je dat ervaart. Bij Amsterdam Inzichtmeditatie bieden we je de mogelijkheid om je te verdiepen in de sutta’s en de abhidhamma.

De lessen van de Boeddha (dhamma) bestaan uit 3 onderdelen (tipitaka):
1. de leerredes of sutta’s
2. de boeddhistische psychologie of abhidhamma
3. de trainingen voor monniken of vinaya.

Dhammacontemplatie: gezamenlijke verkenning van een sutta

Een mooie en onderhoudende manier om kennis over de dhamma te ontwikkelen en te verdiepen is ontwikkeld door Gregory Kramer en heet dhammacontemplatie. Tijdens een dhammacontemplatie bespreken we samen een tekst. De tekst is dikwijls een sutta of een deel van een sutta. Aan het eind van de dhammacontemplatie is de tekst meer levend voor je geworden en heb je er hopelijk inspiratie of inzicht uit gehaald die je helpt in je meditatie en je leven.

Dhammacontemplatie-bijeenkomsten duren één of anderhalf uur en de begeleiders doen zelf ook mee in het samen verkennen en leren kennen van de sutta.

Kijk in de agenda voor de eerstvolgende Dhammaverdiepingsactiviteit.

Online abhidhamma-studiegroep (boeddhistische psychologie)

Sinds 2018 is er een online abhidhamma-studiegroep op initiatief van Helena Pauptit en Bianca Vermeij. Er zijn maandelijkse online bijeenkomsten met een inleiding over een onderwerp en ruimte voor uitwisseling en vragen.

De studiegroep begint vanaf januari 2021 met een nieuw onderwerp. We gaan de Satipatthana sutta onderzoeken, vanuit de Boeddhistische psychologie. In de Satipatthana sutta, noemt de Boeddha 4 fundamenten van opmerkzaamheid, en hoe we op deze gebieden kunnen oefenen, zodat opmerkzaamheid en inzicht kunnen groeien. Hoe kijkt de Boeddhistische psychologie hiernaar, waar zijn de verbindingen? We gaan hiermee aan de slag met behulp van literatuur, dhammatalks en oefeningen, met de bedoeling dat de beoefening niet alleen op ons kussentje blijft, maar ook door kan groeien in ons dagelijkse leven. 

Je krijgt bij aanmelding studiemateriaal en oefeningen gemaild, welke je voor de bijeenkomst kunt doornemen en oefenen. De online bijeenkomsten zijn 1 keer per maand en duren een uur. Het uur is opgebouwd uit eerst een inleiding, die steeds door een andere spreker wordt gegeven. Voor aankomend seizoen zijn dat onder andere Jotika Hermsen, Simin Abhravesh, Joost van de Heuvel Rijnders, Frits Koster, Nina van Gorkom, Riët Aarsse en Arjan Schrier. Het tweede deel van de bijeenkomst is er mogelijkheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

Hier en daar bouwen we voort op vorige seizoenen van de studiegroep, daarom  is wat voorkennis wel nodig.  Ben je geïnteresseerd en heb je nog geen ervaring met de Boeddhistische psychologie (Abhidhamma), dan raden we je aan om wat literatuur ter voorbereiding door te nemen, bijvoorbeeld een aantal hoofdstukken uit het boek “Web van wijsheid” van Frits Koster. Wanneer je je aanmeldt, kunnen we je verdere informatie hierover geven.

Voor meer informatie en aanmelden, kun je mailen naar helena@vipassana-meditatie.eu .

Zelfstudie en cursus: Abhidhamma in het dagelijks leven

In Nederland zijn 2 boeken verschenen die de boeddhistische psychologie toegankelijk maken. Frits Koster schreef ‘Web van wijsheid’ en Nina van Gorkom schreef: ‘Abhidhamma in het dagelijks leven’.

Beide auteurs leggen uit waar de abhidhamma over gaat: bewustzijn, de inkleuringen van het bewustzijn, materie en de verlichtingservaring. Ze gaan ook in hoe je in het dagelijks leven deze kennis voortdurend kan verdiepen en toepassen. En dat is heel behulpzaam want op die manier ontstaat steeds meer inzicht in wat ons helpt en wat niet behulpzaam is voor ons welzijn en dat van anderen.

‘Kennis over de Abhidhamma helpt om te leren onderscheiden wat behulpzame of heilzame staten van de geest zijn en wat onheilzame. We leren zien hoe verlangen, haat en ontwetendheid zich manifesteren in de geest, dit inzicht helpt ze te transformeren tot hun tegenpolen: vrijgevigheid, mededogen en wijsheid.
Bij het bestuderen van de abhidhamma is het van belang het doel van de leer van de Boeddha voor ogen te houden: het opheffen van wat onheilzaam is en leidt tot ongelukkig zijn. Dit doel kan worden bereikt door het ontwikkelen van wijsheid die alle mentale en fysieke verschijnselen ziet zoals ze werkelijk zijn.
Het is deze wijsheid die Nina van Gorkom in dit boek beschrijft als het inzicht dat voortkomt uit de beoefening van vipassana- of inzichtmeditatie. Kennis van de abhidhamma kan de ontwikkeling van dit inzicht bevorderen.’

(van de flaptekst van ‘Abhidhamma in het dagelijks leven’)

Mocht je vragen hebben over abhidhamma, neem dan contact op met Riët Aarsse, via info@amsterdaminzichtmeditatie.nl.

De eerstvolgende Abhidhammacursus wordt bekend gemaakt via de nieuwsbrief. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.