Begeleiders

Maak kennis met de mensen van Amsterdam Inzichtmeditatie, die de meditaties begeleiden en de cursussen verzorgen.


Riët Aarsse

Riët Aarsse, begeleider bij Amsterdam Inzichtmeditatie

Riët begeleidt inzichtmeditatie, mettameditatie en Insight Dialogue en geeft verdiepingscursussen. Ze is initiator van Amsterdam Inzichtmeditatie en aangesloten bij het collectief van retraitebegeleiders vipassana.nu. Daarnaast zit ze in het ontwikkelingstraject tot Insight Dialogue leraar met Phyllis Hicks en Bart van Melik als mentoren.

Riët geeft met humor les en weeft westerse en oosterse inzichten ineen. Het pad van ethiek, wijsheid en compassie is de basis. Verbondenheid en zorgzaamheid voor jezelf, anderen, dieren en de planeet ontwikkelen zich op natuurlijke manier zodra je regelmatig gaat mediteren, is haar ervaring. Een boeddhist hoef je daar niet voor te zijn.
De impact van meditatie en het pad is vaak groter dan we denken. En dit is ook van onschatbare waarde bij het adequaat omgaan met de klimaatcrisis en om racisme in de wereld te helpen onderkennen en op te lossen. 

Riët werkte als onderzoekspsycholoog (Phd) en kwaliteitsmanager in de jeugdzorg, GGZ en verslavingszorg. Haar leven draait om studie, oefening en delen van dhamma-inzichten. 


Chris Chrijns

Chris begon eind jaren negentig met vipassana meditatie in Gaia house (VK). De aanleiding voor meditatie ontstond toen ze in haar werk als wijkverpleegkundige geconfronteerd werd met lijden en het haar opviel dat de ene mens zo anders omgaat met pijn en ongemak dan de andere. “Hoe zat dat? En hoe kon mij dat met mijn eigen lastigheden helpen?”
Chris heeft sindsdien veel gemediteerd bij verschillende leraren in Nederland, de VS, Birma en Thailand.
“Ik merk de verfrissende werking van continuïteit in opmerkzaamheid. Er is herkennen van de innerlijke attitude, het meer oplossen van pijn en ongemak en ook de spontane vreugde die in dit moment kan opkomen.”

Als mindfulness- en compassie-trainer, als vipassana-begeleider en ook in het dagelijks werk in de gezondheidszorg probeert Chris telkens de verbinding te leggen tussen het innerlijke proces in de meditatie en het leven van alledag: daar is de beoefening van herkennen van reactiviteit zo noodzakelijk en heilzaam. Dit wil Chris graag delen met anderen. Frits Koster is haar supervisor en ze blijft leren van leraren als Patricia en Charles Genoud.

Chris is auteur van het boek Adempauze, mindful aan het werk (Uitgeverij Ten Have, 13e druk) en ze maakt deel uit Vipassana Nu, een collectief van retraite-begeleiders.


Arne van Huis

“Wandelend aan de kust van Devon ben ik ruim tien jaar geleden begonnen met mediteren. Ik heb verschillende vipassana-retraites gevolgd. Het waarnemen van de geest in al haar verandering en ontwikkeling is nu een rode draad in mijn leven. Insight Dialogue-oefening is daar een wezenlijk onderdeel van.

Ik word gegrepen en verrast door de ongekende ervaringen in het moment. En in de stroom van verandering maak ik contact met anderen, met mijn kinderen, geliefde, vrienden en vreemden. Wezenlijk contact, al is het maar voor even. Elkaar aanraken en beïnvloeden. Ik weet me afhankelijk zonder daardoor uit evenwicht te raken of mezelf te verliezen. Verbondenheid ervaar is als wezenlijk onderdeel van mij. En wellicht ben ik niet meer dan verbondenheid met andere mensen, de lucht, het water, de vogels met alles. En dat geeft me een gevoel van klein en groot tegelijk.

Ik werk als onderzoeker, strategisch adviseur en meditatietrainer. Maar mijn belangrijkste baan is mijn vaderschap: met veel liefde zorg ik voor Yuriaan en Isedor, de twee mooiste mannen van de wereld.”


Marieke Jansen

Marieke is in 2007 begonnen met Vipassana-meditatie. Ze heeft sindsdien vele retraites gevolgd in binnen en buitenland, bij onder andere Jotika Hermsen, Joost van den Heuvel Rijnders en Vivekananda in Nepal. Uit het leven en de teachings van de Boeddha haalt zij inspiratie en verdieping voor haar dagelijks leven. De Boeddha nodigt uit tot zelfonderzoek in plaats van blind te vertrouwen op zijn woorden, dit innerlijke georiënteerd zijn heeft een grote plek in haar leven ingenomen.  

Sinds 2015 is Marieke gecertificeerd mindfulness trainer. Ze biedt de mindfulness-trainingen onder andere aan aan geïnteresseerden in Amsterdam-Noord met specifieke schuldenproblematiek, waarin deelnemers leren omgaan met stress en inzicht krijgen in de effecten van stress op hun handelen.


Marjolein Janssen

Marjolein Janssen, begeleider meditatie-activiteiten

In 2011 begon Marjolein met vipassana-meditatie. Eerst vanuit een boek van Sharon Salzberg, een half jaar later gevolgd door een introductiecursus. Vrij snel daarna is zij retraites gaan volgen in Nederland, en later ook in Myanmar en in de Verenigde Staten.
In Myanmar heeft Marjolein bij eerwaarde Pa Auk Sayadaw en eerwaarde Sayadaw U Tejaniya gemediteerd. Zij is voor een periode ingetreden geweest als boeddhistische non.

In de Verenigde Staten heeft zij gemediteerd bij onder andere Carol Wilson, Andrea Fella en Susie Harrington. Sinds december 2017 begeleidt Marjolein meditatie-activiteiten. Onder andere introductiecursussen, verdiepingsgroepen en meditatiemiddagen. Marjolein begeleidt ook meditatieactiviteiten bij de online sangha Bright Dharma.

“Toen ik in aanraking kwam met de Dhamma (de leer van de Boeddha) voelde ik gelijk een diepe verbinding. De wijsheid van de Dhamma inspireert mij elke dag en ik voel me dankbaar dat ik daar iets van kan doorgeven via het begeleiden van meditaties.”


Ria Kea

Ria Kea is een ervaren beoefenaar en begeleider van vipassana- en mettameditatie. Ria: “Ik las vele boeken maar werd vooral geïnspireerd door de beoefening. Een boeiend aspect van de beoefening van de dhamma is het integreren ervan in het dagelijks leven. Dat is niet eenvoudig en het vraagt een speelse en milde houding om opmerkzaam te zijn te midden van het drukke leven. Perioden van formele meditatie en studie van de dhamma zijn daarvoor ondersteunend, heb ik gemerkt.”

Vanaf 1998 ontving Ria vipassanameditatie-onderricht. Eerst bij Aziatische leraren, zoals eerwaarde U Kundala, U Vivekananda, Bhante Sujiva en anderen. “Wat mij vooral trok was de zoektocht naar zinvol leven, verbondenheid, compassie en vrij-zijn. Ik zocht naar de integratie van vipassana-meditatie in onze westerse cultuur. Dat leidde ertoe dat ik naar de VS ging. Ik volgde retraites van 6 tot 10 weken bij Amerikaanse leraren, zoals Carol Wilson, Joseph Goldstein, Guy en Sally Armstrong, en Sky Dawson.”

Sinds 2008 begeleidt Ria meditaties, geeft zij cursussen en begeleidt zij weekenden en retraites. Ze heeft daarvoor stage gelopen bij verschillende leraren. Ervaring met interpersoonlijke meditatie deed ze op bij Susan Chapman en Gregory Kramer. Ria is van huis uit verpleegkundige met als specialisatie terminale zorg. Daarna is ze opgeleid tot en werkte ze als psychosynthesetherapeut, met een eigen praktijk (1992-2018).


Femke Kok

Femke Kok (1975) mediteert sinds 2002 en is sindsdien gegrepen door de boeddhistische levensfilosofie.

Rode draad in haar leven en werk is bewustzijn te oefenen in het interpersoonlijke contact met anderen. Juist in interpersoonlijke relaties is er veel te ontdekken en te helen. Door conditionering te herkennen in de omgang met anderen kunnen we veel inzicht krijgen, lijden loslaten en vrijheid vinden.

Daarnaast biedt bewustzijn in contact inspiratie voor het vormgeven van een verlichte manier van samenleven, wat in deze tijd zeer relevant en nodig is.
Femke is werkzaam als psychotherapeut/schematherapeut in eigen praktijk in Amsterdam, en is daarnaast mindfulnesstrainer.


Sjoerd van der Linden

Op aanraden van een wijs persoon begon Sjoerd (1981) in 2014 met meditatie. Met behulp van een app beoefende hij twee jaar lang geduldig mindfulness- en later ook metta-meditatie, en bevrijdde zich zo gaandeweg van zijn meer groteske angsten.

In 2016 volgde hij zijn eerste vipassana-retraite, bij S.N. Goenka. Dat sterkte hem in zijn overtuiging dat dhamma bevrijding betekent. Gedreven door een wens om ook anderen een eerste stap te laten zetten op het pad, volgde hij een opleiding tot mindfulness-trainer (MBSR) bij het Instituut voor Mindfulness van Johan Tinge. Intussen zoekt hij zelf voortdurend verdieping van zijn beoefening, zowel door studie van de dhamma als door het volgen van retraites en deelname aan Insight Dialogue-oefengroepen.

In het dagelijks leven werkt Sjoerd als freelance journalist en redacteur. Ook geeft hij trainingen burn-outpreventie en gezond omgaan met stress in het bedrijfsleven, in samenwerking met Stichting Vitamine Z.


Riëtte van der Plas

Sinds 1992 is Riëtte student van Chögyam Trungpa Rinpoche, bij wie zij vele seminars volgde, zowel in Nepal als in Europa.
“Ik woonde een half jaar in Nepal en India om me verder te verdiepen. Verder volgde ik lessen van Thrangu Rinpoche en Tulku Ugyen Rinpoche.

Mijn leraar Chökyi Nyima Rinpoche leerde me wat het betekent liefdevol en vriendelijk te zijn naar jezelf en naar anderen. Het was niet makkelijk een boeddhistisch pad te volgen, in een tijd dat weinig mensen van meditatie hadden gehoord, maar boeddhisme bleek voor mij een gereedschapskist, waar ik in mijn dagelijks leven uit kan putten. Het mooie van het boeddhistische pad is, je worstelt op je kussen en onverwacht lost iets zich op in je dagelijks leven. Daarom geef ik graag les in liefdevolle vriendelijkheid en tonglen. Uit dankbaarheid naar mijn leraren en om de lessen die ik heb mogen ontvangen door te geven.”

Riëtte is mede-oprichter van het Dharmahuis, een meditatie gemeenschap in de Tibetaanse traditie. Ook geeft ze les in meditatie en mindfulness aan kinderen, jongeren en volwassenen.


Do Radius

Do praktiseert sinds 2003 vipassana. Ze heeft een diepe liefde voor de dhamma. Naast meditatie beoefent zij Tai Chi.

Eén keer per achttien maanden doet zij een retraite in de Forest Refuge (Insight Meditation Society in de VS). Daar wordt zij onder andere aangemoedigd om op ontspannen vriendelijke wijze gewaar te zijn. Met een groep mediteren inspireert! 
Do is bestuurslid van Stichting Metta Child.


Peter Stravers

Peter Stravers, 69 jaren op deze wereld. Hij is in 2011 in aanraking gekomen met mindfulnessmeditatie. En heeft sindsdien de meditatie en de verdieping niet meer losgelaten.

Hij heeft de opleiding tot mindfulnesstrainer gedaan en sinds enkele jaren schept hij  voor vrienden, kennissen en geinteresseerden gelegenheid  om in kleine beschutte omgeving  kennis te maken met de kracht van meditatie.

In het verlengde van deze activiteiten organiseert hij in samenwerking met Amsterdam Inzichtmeditatie maandelijkse lezingen en meditatiebijeenkomsten in de Grote Zaal van het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam Oud West.


Joost Verdonkschot

Joost beoefent sinds 2007 vipassana- of inzichtmeditatie. Hij heeft in de loop der jaren veel meditatie-retraites gedaan, onder andere bij Jotika Hermsen, Joost van den Heuvel Rijnders en Frits Koster.

Joost werkt in het middelbaar onderwijs in Amsterdam en geeft daar al enkele jaren een programma van mindfulness en breinkennis voor docenten en leerlingen. Bij Amsterdam Inzichtmeditatie begeleidt Joost de open meditatie-avonden samen met en onder begeleiding van Riët. Joost is ook actief in zijn stadsdeel, Nieuw West, waar hij samen met Marieke Janssen, zijn partner, een maandelijkse stilte-avond aanbiedt.