Begeleiders

Maak kennis met de mensen van Amsterdam Inzichtmeditatie, die de vaste meditaties begeleiden en de cursussen verzorgen.


Riët Aarsse

Riët Aarsse, begeleider bij Amsterdam Inzichtmeditatie

Riët [english click here] begeleidt inzichtmeditatie, mettameditatie en Insight Dialogue en geeft verdiepingscursussen, in theorie en oefening. Ze is initiator van Amsterdam Inzichtmeditatie en aangesloten bij het collectief van retraitebegeleiders vipassana.nu. Daarnaast is ze leraar Insight Dialogue leraar met Gregory Kramer, Phyllis Hicks, Bart van Melik als mentoren.

Het verbinden van westerse inzichten en oosterse wijsheden is haar passie en het pad van ethiek, kalmte, wijsheid en compassie de basis. Het pad van ontwaken, het achtvoudige pad, (of zoals Gregory Kramer het noemt: A Whole Life Path) betekent loslaten en steeds opnieuw met frisse ogen kijken naar wat hier en nu is. Dat leidt naar verstilling, compassie en wijsheid.

Bio: Na het uitproberen van verschillende vormen van meditatie, kwam Riët in 2010 in contact met Vipassanā, via haar eerste leraar Jotika Hermsen. Al gauw ging ze naar het buitenland voor lange retraites. Ze mediteerde veel bij Sayadaw U Vivekananda in Lumbini, in Thailand en Sri Lanka (Upul Gamage) en in de VS bij IMS (Insight Meditaion Society) bij o.a. Carol Wilson en Andrea Fella. In Nederland volgde ze retraites concentratie en inzichtsmeditatie bij de Amerikaanse lerares Shaila Catherine. Bovenal was ze veel in Myanmar, waar ze Boeddhistische psychologie studeerde bij de eminente Sayadaw dr Nandamala en boeken voor hem samenstelde en redigeerde. Ook beoefende ze intensief vipassana in het Mahasi centrum in Yangon bij Sayadaw U Jatila en metta-meditatie bij Ayya Viranani, Ariya Bauwman en Sayadaw U Indika. In een Pa Auk meditatie centrum beoefende ze concentratie meditatie (samatha).
Insight Dialogue (ID) kwam in 2012 op haar pad en bleek van onschatbare waarde om de oefening in het contact met anderen te brengen. Mediteren-in-interactie deed ze met veel vreugde in meer dan 20 ID retraites. Via ID is ze ook de natuur gaan ontdekken als een rijke inspiratiebron. In 2021 is zij officieel erkend door de Insight Dialogue Teacher Council als leraar Insight Dialogue.
Riët werkte als onderzoekspsycholoog (Phd) en kwaliteitsmanager in de jeugdzorg, GGZ en verslavingszorg.


Arne van Huis

“Wandelend aan de kust van Devon ben ik ruim tien jaar geleden begonnen met mediteren. Ik heb verschillende vipassana-retraites gevolgd. Het waarnemen van de geest in al haar verandering en ontwikkeling is nu een rode draad in mijn leven. Insight Dialogue-oefening is daar een wezenlijk onderdeel van.

Ik word gegrepen en verrast door de ongekende ervaringen in het moment. En in de stroom van verandering maak ik contact met anderen, met mijn kinderen, geliefde, vrienden en vreemden. Wezenlijk contact, al is het maar voor even. Elkaar aanraken en beïnvloeden. Ik weet me afhankelijk zonder daardoor uit evenwicht te raken of mezelf te verliezen. Verbondenheid ervaar is als wezenlijk onderdeel van mij. En wellicht ben ik niet meer dan verbondenheid met andere mensen, de lucht, het water, de vogels met alles. En dat geeft me een gevoel van klein en groot tegelijk.

Ik werk als onderzoeker, strategisch adviseur en meditatietrainer. Maar mijn belangrijkste baan is mijn vaderschap: met veel liefde zorg ik voor Yuriaan en Isedor, de twee mooiste mannen van de wereld.”


Marjolein Janssen

Marjolein Janssen - begeleider bij Amsterdam Inzichtmeditatie

Marjolein mediteert sinds 2011. Zij heeft sindsdien vele (lange) retraites gedaan in Nederland, de Verenigde Staten en Myanmar. In Myanmar is zij voor een periode ingetreden geweest als boeddhistische non.

Ze beoefent meditatie in de inzichttraditie, ook wel vipassana genoemd. Haar leraren zijn de Birmese monnik Sayadaw U Tejaniya, en de Westerse leraren Andrea Fella, Susie Harrington, Carol Wilson en Gil Fronsdal.

Ze deelt de dharma (het boeddhistische pad) vanuit de wens bij te dragen aan meer geluk, heilzaamheid, vrede en vrijheid in ieders hart. In haar begeleiding geeft ze vaak een praktische inslag aan boeddhistische concepten en ideeën. Op die manier zijn de meditatietechnieken en de leer van de Boeddha direct toepasbaar in het dagelijks leven.

Marjolein heeft een bachelor in Sociale Psychologie. Ze is een gecertificeerd Buddhist Eco-Chaplain. En momenteel volgt zij een opleiding tot retraite-begeleider bij het Insight Retreat Center in Californië, waar haar thuisbasis is. Haar leven draait naast haar passie, het delen van de dharma, ook om verdere beoefening en verdieping van haar boeddhistische pad. Marjolein begeleidt ook meditatieactiviteiten bij de online sangha Bright Dharma.


Femke Kok

Femke Kok (1975) mediteert sinds 2002 en is sindsdien gegrepen door de boeddhistische levensfilosofie.

Rode draad in haar leven en werk is bewustzijn te oefenen in het interpersoonlijke contact met anderen. Juist in interpersoonlijke relaties is er veel te ontdekken en te helen. Door conditionering te herkennen in de omgang met anderen kunnen we veel inzicht krijgen, lijden loslaten en vrijheid vinden.

Daarnaast biedt bewustzijn in contact inspiratie voor het vormgeven van een verlichte manier van samenleven, wat in deze tijd zeer relevant en nodig is.
Femke is werkzaam als psychotherapeut/schematherapeut in eigen praktijk in Amsterdam, en is daarnaast mindfulnesstrainer.


Sjoerd van der Linden

Op aanraden van een wijs persoon begon Sjoerd (1981) in 2014 met meditatie. Met behulp van een app beoefende hij twee jaar lang geduldig mindfulness- en later ook metta-meditatie, en bevrijdde zich zo gaandeweg van zijn meer groteske angsten.

In 2016 volgde hij zijn eerste vipassana-retraite, bij S.N. Goenka. Dat sterkte hem in zijn overtuiging dat dhamma bevrijding betekent. Gedreven door een wens om ook anderen een eerste stap te laten zetten op het pad, volgde hij een opleiding tot mindfulness-trainer (MBSR) bij het Instituut voor Mindfulness van Johan Tinge. Intussen zoekt hij zelf voortdurend verdieping van zijn beoefening, zowel door studie van de dhamma als door het volgen van retraites en deelname aan Insight Dialogue-oefengroepen.

In het dagelijks leven werkt Sjoerd als freelance journalist en redacteur. Ook geeft hij trainingen burn-outpreventie en gezond omgaan met stress in het bedrijfsleven, in samenwerking met Stichting Vitamine Z.

—————————————————————————————————————–

Chris Grijns

Chris begon eind jaren negentig met vipassana meditatie in Gaia house (VK). De aanleiding voor meditatie ontstond toen ze in haar werk als wijkverpleegkundige geconfronteerd werd met lijden en het haar opviel dat de ene mens zo anders omgaat met pijn en ongemak dan de andere.
“Hoe zat dat? En hoe kon mij dat met mijn eigen lastigheden helpen?”

Chris heeft sindsdien veel gemediteerd bij verschillende leraren in Nederland,
de VS, Birma en Thailand.
“Ik merk de verfrissende werking van continuïteit in opmerkzaamheid. Er is herkennen van de innerlijke attitude, het meer oplossen van pijn en ongemak en ook de spontane vreugde die in dit moment kan opkomen.”

Als mindfulness- en compassie-trainer, als vipassana-begeleider en ook in het dagelijks werk in de gezondheidszorg probeert Chris telkens de verbinding te leggen tussen het innerlijke proces in de meditatie en het leven van alledag: daar is de beoefening van herkennen van reactiviteit zo noodzakelijk en heilzaam. Dit wil Chris graag delen met anderen. Frits Koster is haar supervisor en ze blijft leren van leraren als Patricia en Charles Genoud.

Chris is auteur van het boek Adempauze, mindful aan het werk (Uitgeverij Ten Have, 13druk) en ze maakt deel uit Vipassana Nu, een collectief van retraite-begeleiders.


Riëtte van der Plas

Sinds 1992 is Riëtte student van Chökyi Nyima Rinpoche, bij wie zij vele seminars volgde, zowel in Nepal als in Europa.
“Ik woonde een half jaar in Nepal en India om me verder te verdiepen. Verder volgde ik lessen van Thrangu Rinpoche en Tulku Ugyen Rinpoche.

Mijn leraar Chökyi Nyima Rinpoche leerde me wat het betekent liefdevol en vriendelijk te zijn naar jezelf en naar anderen. Het was niet makkelijk een boeddhistisch pad te volgen, in een tijd dat weinig mensen van meditatie hadden gehoord, maar boeddhisme bleek voor mij een gereedschapskist, waar ik in mijn dagelijks leven uit kan putten. Het mooie van het boeddhistische pad is, je worstelt op je kussen en onverwacht lost iets zich op in je dagelijks leven. Daarom geef ik graag les in liefdevolle vriendelijkheid en tonglen. Uit dankbaarheid naar mijn leraren en om de lessen die ik heb mogen ontvangen door te geven.”

Riëtte is mede-oprichter van het Dharmahuis, een meditatie gemeenschap in de Tibetaanse traditie. Ook geeft ze les in meditatie en mindfulness aan kinderen, jongeren en volwassenen.


Do Radius

Do praktiseert sinds 2003 vipassana. Ze heeft een diepe liefde voor de dhamma. Naast meditatie beoefent zij Tai Chi.

Eén keer per achttien maanden doet zij een retraite in de Forest Refuge (Insight Meditation Society in de VS). Daar wordt zij onder andere aangemoedigd om op ontspannen vriendelijke wijze gewaar te zijn. Met een groep mediteren inspireert! 


Peter Stravers

Peter Stravers, 69 jaren op deze wereld. Hij is in 2011 in aanraking gekomen met mindfulnessmeditatie. En heeft sindsdien de meditatie en de verdieping niet meer losgelaten.

Hij heeft de opleiding tot mindfulnesstrainer gedaan en sinds enkele jaren schept hij  voor vrienden, kennissen en geïnteresseerden gelegenheid  om in kleine beschutte omgeving  kennis te maken met de kracht van meditatie.

Peter organiseert de maandelijkse lezingen en meditatiebijeenkomsten in de Spiegelzaal en Grote Zaal van het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam Oud West.


Joost Verdonkschot

Joost beoefent sinds 2007 vipassana- of inzichtmeditatie. Hij heeft in de loop der jaren veel meditatie-retraites gedaan, onder andere bij Jotika Hermsen, Joost van den Heuvel Rijnders en Frits Koster.

Joost werkt in het middelbaar onderwijs in Amsterdam en geeft daar al enkele jaren een programma van mindfulness en breinkennis voor docenten en leerlingen. Bij Amsterdam Inzichtmeditatie begeleidt Joost de open meditatie-avonden samen met en onder begeleiding van Riët. Joost is ook actief in zijn stadsdeel, Nieuw West, waar hij samen met Marieke Janssen, zijn partner, soms meditaties aanbiedt en ook een mannengroep begeleidt.  


Victor Melenhorst

Victor mediteert al vele jaren en is ook mindfulness trainer. Zijn beoefening van vipassana kwam in een stroomversnelling nadat hij in 2011 deelnam aan een retraite bij Joseph Goldstein. Sindsdien doet hij jaarlijks één of meerdere retraites. Elke keer opnieuw is hij aangenaam verrast over de diepgang en veelzijdigheid van het meditatieproces. En de bevrijdende uitwerking ervan op het dagelijks leven.
Als docent Oosterse Filosofie geeft Victor onderwijs over boeddhisme en taoïsme. Om het Oosterse denken beter te leren kennen heeft hij jaren in Azië gewoond, gestudeerd en gewerkt, vooral in China.


Patrizia De Chiara

Een reis door India in 1999 eindigde voor Patrizia in Kopan, een Tibetaans Boeddhistisch klooster in Nepal. Deze reis en de teachings in het klooster lieten bij haar diepe indrukken achter.

Vanaf 2003 beoefent Patrizia inzichtmeditatie (Vipassanā). In datzelfde jaar begon zij ook met een Yoga-docentenopleiding en gaf later een aantal jaar les. De afgelopen jaren richt Patrizia haar aandacht met name op de beoefening van Vipassanā. Gemiddeld een keer per jaar gaat zij op retraite in Gaia House in Engeland. Naast de Dhamma (Boeddhistische leer) en teachings van Westerse en Oosterse leraren, haalt zij haar lering en inspiratie uit de natuur, de stilte en iedereen die zij (dagelijks) ontmoet.