Wat is metta-meditatie?

Metta wordt vaak vertaald als liefdevolle vriendelijkheid, mildheid of welwillendheid. Het is een van de vier levensvrienden (‘brahmaviharas’). De andere drie zijn: compassie of mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid. Als ons bewustzijn gevuld is met vriendelijkheid is er geen ruimte voor negatieve staten als boosheid, jaloezie, wreedheid en reactiviteit.

Metta-meditatie is een oefening waarin we ons hart oefenen. We ontwikkelen mildheid voor onszelf en anderen. Er zijn vele voordelen van het oefenen van metta. Metta-meditatie verzacht en opent het hart, het ondersteunt concentratie, kalmte en geluk.

Metta-meditatie maakt dat we onze eigen beste vriend of vriendin worden, terwijl we tegelijkertijd zonder egocentrisme in de wereld zijn. Metta helpt ons om patronen van irritatie, ongeduld of boosheid te zien en vervangt ze door welwillendheid, geduld en vriendelijkheid. Want, zoals de Boeddha zegt: “What we ponder upon will become the inclination of the mind.” Waar we aandacht aan geven, dat groeit! Door metta te oefenen, ontstaat er meer rust en blijdschap en we zijn vaak meer tevreden met onszelf. Het boek ‘Liefdevolle vriendelijkheid’ van Sharon Salzberg is een mooie introductie in metta-meditatie.

Bij Amsterdam Inzichtmeditatie organiseren we regelmatig meditaties met vriendelijkheid of metta als thema. 
Tijdens de metta-meditatie gaan we de stilte in met vriendelijkheid. We oefenen metta op verschillende manieren. Metta-beoefening is behulpzaam bij het omgaan met eventuele hindernissen in de meditatie en helpt om in het dagelijks leven wat vaker vanuit geduld en wijsheid te reageren. 

Informatie over de vriendelijkheidsmeditaties vind je hier.  Zie ook de agenda.