Metta-meditatie

Metta, vriendelijkheid, is een hartskwaliteit. De hartskwaliteiten worden ook wel de brahmavihara’s genoemd. Dit is bewustzijn dat onmetelijke vriendelijkheid (metta), mededogen (karuna), medevreugde (mudita) en gelijkmoedigheid (upekha) in zich heeft. Het gaat samen met vreugde, kalmte en sereniteit. In ons dagelijks leven is dat behulpzaam, we zijn minder geïrriteerd, kortaf of bozig en vaker bijvoorbeeld welwillend, behulpzaam en begripvol. Metta oefeningen zijn ook voor onze formele meditaties ondersteunend; metta helpt om ontvankelijk en ontspannen waar te nemen wat zich afspeelt in het huidige moment.

Metta-meditatie
Metta is een pali woord (de taal waarin de vroeg boeddhistische teksten zijn opgeschreven) dat verwant is aan ‘vriend’. Door Metta-meditatie versterken en ontwikkelen we vriendelijke welwillendheid voor onszelf en anderen. Tijdens de metta-meditatie gaan we de stilte in met vriendelijkheid. Metta is verbonden met vreugde en een tegenhanger van boosheid, ongeduld en irritatie. We gaan metta op verschillende manieren oefenen. Metta-beoefening is behulpzaam bij het opmerken van onze reactieve patronen en het omgaan met eventuele hindernissen in de meditatie. Metta helpt om in het dagelijks leven wat vaker vanuit geduld en wijsheid te reageren.

De metta-meditatie wordt begeleid door Riët Aarsse, Chris Grijns of Sjoerd van der Linden

Tonglen-meditatie
Tonglen meditatie is net als metta meditatie een methode die de zachte krachten in ons hart oefent. Tonglen komt voort uit de Tibetaanse traditie. Traditionele tonglen is een oefening waarbij we op de inademing het lijden van een persoon tot ons nemen en op de uitademing licht en liefde naar hem sturen. Bij moderne tonglen verblijf je vanuit je hart in gedachten bij een persoon die het moeilijk heeft. Het kan een vriend zijn of iemand die je kent van het nieuws. Je stelt je voor wat hij of zij ervaart op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak. Je bent aanwezig bij zijn lijden. Op het moment van de uitademing voel je liefde vanuit je hart troost, vrede en vrijheid van lijden brengen naar de ander. Tonglen versterkt onze verbondenheid met de wereld en vermindert egocentrische neigingen. Daarmee ontstaat ontspanning en verruimt ons hart.

Riëtte van der Plas begeleidt de tonglen meditatie. Hieronder vind je meer informatie over Riëtte.

Vanaf 6 april – tot 1 juni – is er wekelijks ONLINE metta- of tonglen meditatie op dinsdagavond van 19.30-20.30 uur.

Op 21 april en op 12 mei is er tonglen. De overige data is er metta.

Deelname is kosteloos. Het is van belang dat je je aanmeldt door op deze link te klikken. Dan kunnen we je de informatie over het online video chat programma (zoom) sturen. En ontvang je een link om in de virtuele meditatieruimte te komen. Leuk als je meedoet en als je vragen hebt, horen we het graag.

De begeleiding is op basis van dana.


Riëtte van der Plas

Riëtte kwam in ’89 met boeddhisme in aanraking. Toen ze een half jaar Nepal en India woonde om zich verder te verdiepen kwam ze in contact met haar huidige leraar. “Mijn leraar Chökyi Nyima Rinpoche leerde me wat het betekent liefdevol en vriendelijk te zijn naar jezelf en naar anderen. Het was niet makkelijk een boeddhistisch pad te volgen, in een tijd dat weinig mensen van meditatie hadden gehoord, maar boeddhisme bleek voor mij een gereedschapskist, waar ik in mijn dagelijks leven uit kan putten. Het mooie van het boeddhistische pad is, je worstelt op je kussen en onverwacht lost iets zich op in je dagelijks leven. Daarom geef ik graag les in liefdevolle vriendelijkheid en tonglen. Uit dankbaarheid naar mijn leraren en om de lessen die ik heb mogen ontvangen door te geven.”
Riëtte beoefent traditionele tibetaans boeddhistische saddhana’s en ze geeft les in meditatie en mindfulness aan kinderen, jongeren en volwassen. Ze werkte jarenlang als senior personeelsadviseur bij verschillende bedrijven en is nu vooral bezig met coaching, healing, reading en lesgeven.

Sjoerd van der Linden

Op aanraden van een wijs persoon begon Sjoerd (1981) in 2014 met meditatie. Met behulp van een app beoefende hij twee jaar lang geduldig mindfulness- en later ook metta-meditatie, en bevrijdde zich zo gaandeweg van zijn meer groteske angsten.
In 2016 volgde hij zijn eerste vipassana-retraite, in de traditie van S.N. Goenka. Dat sterkte hem in de overtuiging dat dhamma bevrijding betekent. Gedreven door een wens om ook anderen een eerste stap te laten zetten op het pad, volgde hij een opleiding tot mindfulness-trainer (MBSR) bij het Instituut voor Mindfulness van Johan Tinge.
Intussen zoekt Sjoerd zelf voortdurend verdieping van zijn beoefening, zowel door studie van de dhamma als door het volgen van retraites en deelname aan Insight Dialogue-oefengroepen.
Sjoerd werkt als freelance journalist en redacteur. Ook geeft hij trainingen burn-out-preventie en gezond omgaan met stress.