Metta-meditatie

Metta, vriendelijkheid, is een hartskwaliteit. De hartskwaliteiten worden ook wel de brahmavihara’s genoemd. Het zijn trainingen van ons om vriendelijkheid (metta), mededogen (karuna), medevreugde (mudita) en gelijkmoedigheid (upekha) te oefenen en te versterken. Het mooie daarvan is dat deze training vreugde, kalmte en sereniteit met zich meebrengt. In ons dagelijks leven is dat behulpzaam, we zijn minder geïrriteerd, kortaf of bozig en vaker bijvoorbeeld welwillend, behulpzaam en begripvol. Deze vriendelijkheidsmeditatie is ook voor onze formele (‘gewone’) meditaties ondersteunend; zachtheid en mildheid helpen om ontvankelijk en ontspannen waar te nemen wat zich afspeelt in het huidige moment.

Metta-meditatie (mildheid, vriendelijkheid)
Metta is een pali woord (de taal waarin de vroeg boeddhistische teksten zijn opgeschreven) dat verwant is aan ‘vriend’. Door Metta-meditatie versterken en ontwikkelen we vriendelijke welwillendheid voor onszelf en anderen. Tijdens de metta-meditatie gaan we de stilte in met vriendelijkheid. Metta is verbonden met vreugde en een tegenhanger van boosheid, ongeduld en irritatie.  Metta-beoefening is behulpzaam bij het opmerken van onze reactieve patronen en het omgaan met eventuele hindernissen in de meditatie. Metta helpt om in het dagelijks leven wat vaker vanuit geduld en wijsheid te reageren. Door oefening ontwikkelen we deze kwaliteiten.

Twee wekelijkse metta-meditatie

De twee-wekelijkse metta-meditatie op dinsdag wordt begeleid door Riët Aarsse, Chris Grijns, Riëtte van der Plas of Sjoerd van der Linden . Voorlopig online maar als het kan ook weer live op de Gelderse Kade, houdt daarvoor de agenda in de gaten.

Kosten?
Een bijeenkomst kost 5 euro (cash te voldoen bij live sessies en anders via de aanmelding in de agenda), als je weldoener bent (dayaka) dan is het vrij. Info om Amsterdam Inzichtmeditatie te ondersteunen vind je hier.

Deelname online:
Weldoeners hebben de link naar de zoomroom. Ben je geen weldoener, meld je dan aan via de agenda dan ontvang je zoominformatie na betaling van 5 euro.
Deelname live
Als de meditatie live is, kun je gewoon naar de Gelderse kade komen. Contant betalen of via de aanmelding in de agenda.


Leuk als je meedoet en als je vragen hebt, horen we het graag. De begeleiding is op basis van dana.

Cursus Mettameditatie  (3x Online) – achtergrond, methoden en verdieping – nieuwe cursus mogelijk in 2022

Online Metta-Meditatie met Sister Virañani

Ondanks de ernstige situatie in Myanmar gaat de geliefde Sr. Virañani door met het geven van de maandelijkse online metta mediatie op zondagochtend van 9.00-10.30 uur. Sr. Virañani staat bekend om haar diepgewortelde kennis van de Dhamma gecombineerd met liefdevolle vriendelijkheid en compassie. Dit wordt georganiseerd in samenwerking met andere sangha’s.

Sr. Virañani is een Boeddhistische non, geboren in de VS (Hawaii), ze woont nu in Myanmar. Ze is diep geworteld in de Dhamma door beoefening, studie en het doorgeven van de Dhamma. Ze heeft in de Birmese traditie gemediteerd (Mahasi Sayadaw) in de Thaise woudtraditie en ze was verbonden aan de Insight Meditation Society in de VS.

Meld je aan via dit formulier en dan ontvang per mail meer informatie en een deelnamelink.