Metta-meditatie

Metta, vriendelijkheid, is een hartskwaliteit. De hartskwaliteiten worden ook wel de brahmavihara’s genoemd. Het zijn trainingen van ons om vriendelijkheid (metta), mededogen (karuna), medevreugde (mudita) en gelijkmoedigheid (upekha) te oefenen en te versterken. Het mooie daarvan is dat deze training vreugde, kalmte en sereniteit met zich meebrengt. In ons dagelijks leven is dat behulpzaam, we zijn minder geïrriteerd, kortaf of bozig en vaker bijvoorbeeld welwillend, behulpzaam en begripvol. Deze vriendelijkheidsmeditatie is ook voor onze formele (‘gewone’) meditaties ondersteunend; zachtheid en mildheid helpen om ontvankelijk en ontspannen waar te nemen wat zich afspeelt in het huidige moment.

Metta-meditatie (mildheid, vriendelijkheid)
Metta is een pali woord (de taal waarin de vroeg boeddhistische teksten zijn opgeschreven) dat verwant is aan ‘vriend’. Door Metta-meditatie versterken en ontwikkelen we vriendelijke welwillendheid voor onszelf en anderen. Tijdens de metta-meditatie gaan we de stilte in met vriendelijkheid. Metta is verbonden met vreugde en een tegenhanger van boosheid, ongeduld en irritatie.  Metta-beoefening is behulpzaam bij het opmerken van onze reactieve patronen en het omgaan met eventuele hindernissen in de meditatie. Metta helpt om in het dagelijks leven wat vaker vanuit geduld en wijsheid te reageren. Door oefening ontwikkelen we deze kwaliteiten.

Twee wekelijkse metta-meditatie.

De metta-meditatie wordt begeleid door Riët Aarsse, Chris Grijns, Riëtte van der Plas of Sjoerd van der Linden . Voorlopig online. Als het kan is het live op de Gelderse Kade, houdt daarvoor de agenda in de gaten.
Data:
10 november Online- 20.00-21.30 uur
24 november Online – 20.00-21.00 uur
8 december Live – 20.00-21.30 uur

Deelname is kosteloos. Het is van belang dat je je aanmeldt voor de ONLINE SESSIES door op deze link te klikken. Je ontvangt een link om in de virtuele meditatieruimte te komen. Leuk als je meedoet en als je vragen hebt, horen we het graag. De begeleiding is op basis van dana.

Metta-meditatie met Sister Virañani.

Online iedere derde zondag van de maand. Sister Viranani komt sinds 2015 jaarlijks naar Nederland en België. Zij is Boeddhistische non en komt oorspronkelijk uit de VS (Hawaii). Ze is diep geworteld in de Dhamma door beoefening en studie sinds 1979. Haar beoefening omvat o.a. de Birmese traditie van Mahasi Sayadaw, de Thaise woudtraditie en de meer westerse benadering van de Insight Meditation Society in de VS. Zij woont nu in het meditatieklooster Chanmyay Myaing in Myanmar en heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van retraites in het klooster en over de hele wereld. Ze spreekt met veel compassie en maakt de traditionele teksten toegankelijk met veel voorbeelden uit het dagelijks leven. Eén van haar specialiteiten is Metta-meditatie.

Vanwege de Covid-19 pandemie kan Sr. Virañani momenteel niet naar Europa komen. Daarom zijn we ontzettend blij dat ze vanuit haar klooster online bij ons kan zijn. Iedere derde zondag van de maand kunnen we luisteren naar haar wijsheid en delen in haar compassie. De bijeenkomst bestaat uit begeleide meditatie, een korte dhammatalk en delen van inzichten.

Wanneer en aanmelden
Elke derde zondag van de maand van 9.00-10.30 uur. Als je wilt meedoen, kan je je aanmelden via mettavipassana@gmail.com of klik hier. Je ontvangt dan een uur voor aanvang een mail met verdere uitleg en een deelnamelink (via het programma Zoom)

Dana
De meditatie is op basis van dana. Als je Sr. Virañani wilt ondersteunen dan kan je dana overmaken. Info hierover ontvang je tezamen met de zoomlink. Meer algemene informatie over dana vind je hier.