Metta-meditatie

Metta, vriendelijkheid, is een hartskwaliteit. De hartskwaliteiten worden ook wel de brahmavihara’s genoemd. Het zijn trainingen van ons om vriendelijkheid (metta), mededogen (karuna), medevreugde (mudita) en gelijkmoedigheid (upekha) te oefenen en te versterken. Het mooie daarvan is dat deze training vreugde, kalmte en sereniteit met zich meebrengt. In ons dagelijks leven is dat behulpzaam, we zijn minder geïrriteerd, kortaf of bozig en vaker bijvoorbeeld welwillend, behulpzaam en begripvol. Deze vriendelijkheidsmeditatie is ook voor onze formele (‘gewone’) meditaties ondersteunend; zachtheid en mildheid helpen om ontvankelijk en ontspannen waar te nemen wat zich afspeelt in het huidige moment.

Metta-meditatie (mildheid, vriendelijkheid)
Metta is een pali woord (de taal waarin de vroeg boeddhistische teksten zijn opgeschreven) dat verwant is aan ‘vriend’. Door Metta-meditatie versterken en ontwikkelen we vriendelijke welwillendheid voor onszelf en anderen. Tijdens de metta-meditatie gaan we de stilte in met vriendelijkheid. Metta is verbonden met vreugde en een tegenhanger van boosheid, ongeduld en irritatie. We gaan metta op verschillende manieren oefenen. Metta-beoefening is behulpzaam bij het opmerken van onze reactieve patronen en het omgaan met eventuele hindernissen in de meditatie. Metta helpt om in het dagelijks leven wat vaker vanuit geduld en wijsheid te reageren.

De metta-meditatie wordt begeleid door Riët Aarsse, Chris Grijns, Riëtte van der Plas of Sjoerd van der Linden

Vanaf 1 september is er om de week metta meditatie. De ene keer ONLINE, de andere keer LIFE op de Gelderse Kade.

Data:
1 september Online – 20.00-21.00 uur
15 september Life – 20.00-21.30 uur
29 september Online – 20.00-21.00 uur
13 oktober Life- 20.00-21.30 uur
27 oktober Online – 20.00-21.00 uur
10 november Life- 20.00-21.30 uur
24 november Online – 20.00-21.00 uur
8 december Life – 20.00-21.30 uur

Deelname is kosteloos. Het is van belang dat je je aanmeldt voor de ONLINE SESSIES door op deze link te klikken. Dan kunnen we je de informatie over het online video chat programma (zoom) sturen. En ontvang je een link om in de virtuele meditatieruimte te komen. Leuk als je meedoet en als je vragen hebt, horen we het graag.

De begeleiding is op basis van dana.