Introductiecursus Insight Dialogue

De kern van Insight Dialogue (mediteren-in-interactie) wordt gevormd door 6 meditatie-instructies, of richtlijnen. In Insight Dialogue komen onze meditatieve kwaliteiten (mindfulness onder andere), de wijsheid van de lessen van de Boeddha en ons relationele leven samen. Dat maakt het tot een rijke oefening.

Waarom? 
In stiltemeditatie oefenen we opmerkzaamheid, we leren om mindful te zijn van wat zich voordoet in ons lichaam en in onze geest. Dit kan rust, kalmte en inzicht geven. Als we uit de stilte weer naar buiten gaan, merken we vaak dat de opmerkzaamheid als sneeuw voor de zon verdwijnt. We  reageren ongeduldig of verliezen het contact met onszelf. Juist in het contact met anderen kunnen we de opmerkzaamheid extra goed gebruiken. Want hoewel onze contacten met anderen ons veel plezier geven, zijn onze relaties ook een bron van stress.

In de meditatieve setting van Insight Dialogue ontwikkelen we mindfulness en compassie: we leren om vriendelijke opmerkzaamheid in onze interacties met anderen te laten komen. Door te mediteren-in-dialoog (her)ontdekken we het huidige moment. Dit kan leiden tot (bevrijdend) inzicht in onze automatische reacties en patronen. En tot veel plezier en warmte in ons contact met anderen.

Oefenen met de 6 richtlijnen
In de cursus worden de richtlijnen geïntroduceerd en we oefenen met elke richtlijn. Deze zijn: pauzeren-ontspannen-openen-vertrouwen op verandering-aandachtig luisteren en onze eigen subjectieve waarheid spreken. We reflecteren op aspecten uit ons leven met hulp van onderwerpen uit de kernleringen van het boeddhisme. Samen ontwaken door meditatie-in-dialoog.

Voor wie?
Iedereen die enige ervaring heeft met stiltemeditatie zoals mindfulness, inzichtmeditatie (vipassana), dzochen, zen of anders is van harte welkom! Na afloop van de cursus kun je meedoen aan de tweewekelijkse oefengroep Insight Dialogue.

Meer informatie
Insight Dialogue is ontwikkeld door Gregory Kramer, die er ‘Insight Dialogue – The Interpersonal Path to Freedom’ over schreef. Het boek is in het Nederlands verkrijgbaar onder de titel ‘Insight Dialogue – een boeddhistische beoefening van meditatie in dialoog’, uitgeverij Milinda. Ook kan je kijken op de website van de Insight Dialogue Community.

Volgende introductiecursus Insight Dialogue begint op 17 januari 2020!
7 bijeenkomsten: op vrijdag 17 januari is de eerste en de volgende zijn op donderdagen: 23, 30 januari, en 6, 13, 20 en 27 februari. Steeds van 19.30-22.00 uur. De cursus vindt plaats in het Tai Chi-centrum in de Kerkstraat 441 (17 januari) en in het Zencentrum aan de Binnenkant 39 (overige keren). Zie ook de agenda.

De cursus wordt gegeven door Riët Aarsse en Arne van Huis (zie verderop). Voor iedereen die bekend is met individuele stiltemeditatie (mindfulness, vipassana, zen, dzochzen of iets anders).

De kosten zijn 95 euro, dit is exclusief dana (de beoefening van vrijgevigheid aan de begeleiders). Je kan je opgeven via de aanmeldingspagina.

Heb je vragen? Stel ze dan gerust via: info@amsterdaminzichtmeditatie.nl

Hieronder vind je informatie over de begeleiders.

Arne van Huis

Arne van Huis

“Wandelend aan de kust van Devon ben ik ruim tien jaar geleden begonnen met mediteren. Ik heb verschillende vipassana-retraites gevolgd. Het waarnemen van de geest in al haar verandering en ontwikkeling is nu een rode draad in mijn leven. Insight Dialogue-oefening is daar een wezenlijk onderdeel van.

Ik word gegrepen en verrast door de ongekende ervaringen in het moment. En in de stroom van verandering maak ik contact met anderen, met mijn kinderen, geliefde, vrienden en vreemden. Wezenlijk contact, al is het maar voor even. Elkaar aanraken en beïnvloeden. Ik weet me afhankelijk zonder daardoor uit evenwicht te raken of mezelf te verliezen. Verbondenheid ervaar is als wezenlijk onderdeel van mij. En wellicht ben ik niet meer dan verbondenheid met andere mensen, de lucht, het water, de vogels met alles. En dat geeft me een gevoel van klein en groot tegelijk.

Ik werk als onderzoeker, strategisch adviseur en meditatietrainer. Maar mijn belangrijkste baan is mijn vaderschap: met veel liefde zorg ik voor Yuriaan en Isedor, de twee mooiste mannen van de wereld.”

Riët Aarsse

Het leven van Riët draait om de dhamma. Ze verdiept zich in de dhamma door beoefening, door studie en door het delen van inzichten. Wie zijn we? Wat maakt dat het levenspad van de dhamma, het 8-voudige pad – ‘a Whole Life Path’ zoals Gregory Kramer het noemt – tot diepgaand geluk en vrede kan leiden.

“Ik vind het fascinerend dat we als mensen zoveel meer overeenkomsten dan verschillen hebben. De menselijke wens tot verbinding en onze intrinsieke behoefte er toe te doen en een zinvol leven te leiden temidden van anderen in de stad geeft me de inspiratie om dhamma-inzichten te delen.”

Riët volgde lange en intensieve retraites in het Oosten en het Westen, studeert de dhamma en beoefent en begeleidt – ook online – Insight Dialogue. Het op weg helpen van anderen op het pad naar bevrijding en te ondersteunen waar mogelijk, is een oneindige bron van inspiratie en dankbaarheid.