Introductiecursus Insight Dialogue

De kern van Insight Dialogue wordt gevormd door 6 meditatie-instructies, of richtlijnen. In Insight Dialogue komen meditatief gewaarzijn, de wijsheid van de lessen van de Boeddha en ons relationele leven samen. Dat maakt het tot een rijke oefening.

In stiltemeditatie oefenen we opmerkzaamheid, we leren om mindful te zijn van wat zich voordoet in ons lichaam en in onze geest. Dit kan rust, kalmte en inzicht geven. Als we uit de stilte weer naar buiten gaan, merken we vaak dat de opmerkzaamheid als sneeuw voor de zon verdwijnt. Terwijl we juist in het contact met anderen de opmerkzaamheid extra goed kunnen gebruiken. Want hoewel onze contacten met anderen ons veel plezier kunnen brengen, zijn onze relaties ook een bron van stress.

In de meditatieve setting van Insight Dialogue ontwikkelen we mindfulness en compassie: we leren om vriendelijke opmerkzaamheid in onze interacties met anderen te laten komen. Door te mediteren-in-dialoog (her)ontdekken we het huidige moment. Dit kan leiden tot (bevrijdend) inzicht in onze automatische reacties en patronen. En tot veel plezier en warmte in ons contact met anderen.

Oefenen met de 6 richtlijnen

In de cursus worden de richtlijnen geïntroduceerd en we oefenen met elke richtlijn. We reflecteren op aspecten uit ons leven met hulp van onderwerpen uit de kernleringen van het boeddhisme. Samen ontwaken door meditatie-in-dialoog.

Voor wie?
Iedereen die enige ervaring heeft met stiltemeditatie zoals mindfulness, inzichtmeditatie (vipassana), dzochen, zen of anders is van harte welkom!

Na afloop van de cursus kun je meedoen aan de tweewekelijkse oefengroep Insight Dialogue.

Meer informatie
Insight Dialogue is ontwikkeld door Gregory Kramer, die er ‘Insight Dialogue – The Interpersonal Path to Freedom’ over schreef. Het boek is in het Nederlands verkrijgbaar onder de titel ‘Insight Dialogue – een boeddhistische beoefening van meditatie in dialoog’, uitgeverij Milinda. Ook kan je kijken op de website van de Insight Dialogue Community.

Lopende introductiecursus Insight Dialogue
De Introductiecursus Insight Dialogue is gestart in september. Je kunt je hiervoor niet meer aanmelden. Houd de website en de nieuwsbrief in de gaten voor de volgende cursus.

Bijeenkomsten najaar, 6 bijeenkomsten van 19.30 – 22.00 uur:

vrijdagavond 27 september, 11 en 25 oktober in het Tai Chi centrum, Kerkstraat
donderdagavond 7, 14 en 28 november in het Zencentrum, Binnenkant

Facilitators: Femke Kok en Arne van Huis, met supervisie van Riët Aarsse.
Meer info over Femke en Arne, zie hieronder.
Kosten: 95 euro excl. dana.


Femke Kok

Femke Kok is een ervaren Insight Dialogue-beoefenaar en beoefent meditatie vanuit verschillende tradities. Ook is ze mindfulnesstrainer en psychotherapeut. Sinds 2014 heeft ze meerdere ID-retraites gedaan bij Gregory Kramer, Phyllis Hicks en Bart van Melik. Ook heeft ze de Interpersonal Mindfulness-training bij Florence Meleo Meyer en Phyllis Hicks gevolgd.

Arne van Huis

Arne is een ervaren Insight Dialogue-beoefenaar en volgde meerdere ID-retraites.  “Wandelend aan de kust van Devon ben ik 10 jaar geleden begonnen met mediteren. Sindsdien beoefen ik vipassanameditatie in de Theravada-traditie. Het waarnemen van de geest in al haar verandering en ontwikkeling is nu een rode draad in mijn leven. Ik word gegrepen en verrast door de ongekende ervaringen in het moment. En in de stroom van verandering maak ik contact met anderen, met mijn kinderen, geliefde, vrienden en vreemden. Wezenlijk contact, al is het maar voor even. Elkaar aanraken en beïnvloeden.” Arne werkt als onderzoeker en  strategisch adviseur. Zijn belangrijkste baan is voor hem zijn vaderschap. “Ik zorg met veel liefde voor Yuriaan en Isedor, de 2 mooiste mannen van de wereld.”