Introductiecursus Insight Dialogue

De kern van Insight Dialogue (mediteren-in-interactie) wordt gevormd door 6 meditatie-instructies, of richtlijnen. In Insight Dialogue komen onze meditatieve kwaliteiten (mindfulness onder andere), de wijsheid van de lessen van de Boeddha en ons relationele leven samen. Dat maakt het tot een rijke oefening.

Waarom? 
In stiltemeditatie oefenen we opmerkzaamheid, we leren om mindful te zijn van wat zich voordoet in ons lichaam en in onze geest. Dit kan rust, kalmte en inzicht geven. Als we uit de stilte weer naar buiten gaan, merken we vaak dat de opmerkzaamheid als sneeuw voor de zon verdwijnt. We  reageren ongeduldig of verliezen het contact met onszelf. Juist in het contact met anderen kunnen we de opmerkzaamheid extra goed gebruiken. Want hoewel onze contacten met anderen ons veel plezier geven, zijn onze relaties ook een bron van stress.

In de meditatieve setting van Insight Dialogue ontwikkelen we mindfulness en compassie: we leren om vriendelijke opmerkzaamheid in onze interacties met anderen te laten komen. Door te mediteren-in-dialoog (her)ontdekken we het huidige moment. Dit kan leiden tot (bevrijdend) inzicht in onze automatische reacties en patronen. En tot veel plezier en warmte in ons contact met anderen.

Oefenen met de 6 richtlijnen
In de cursus worden de richtlijnen geïntroduceerd en we oefenen met elke richtlijn. Deze zijn: pauzeren-ontspannen-openen-vertrouwen op verandering-aandachtig luisteren en onze eigen subjectieve waarheid spreken. We reflecteren op aspecten uit ons leven met hulp van onderwerpen uit de kernleringen van het boeddhisme. Samen ontwaken door meditatie-in-dialoog.

Voor wie?
Iedereen die enige ervaring heeft met stiltemeditatie zoals mindfulness, inzichtmeditatie (vipassana), dzochen, zen of anders is van harte welkom! Na afloop van de cursus kun je meedoen aan de tweewekelijkse oefengroep Insight Dialogue.

Meer informatie
Insight Dialogue is ontwikkeld door Gregory Kramer, die er ‘Insight Dialogue – The Interpersonal Path to Freedom’ over schreef. Het boek is in het Nederlands verkrijgbaar onder de titel ‘Insight Dialogue – een boeddhistische beoefening van meditatie in dialoog’, uitgeverij Milinda. Ook kan je kijken op de website van de Insight Dialogue Community.

Heb je vragen? Stel ze dan gerust via: info@amsterdaminzichtmeditatie.nl

Wil je weten wanneer de volgende Introductiecursus Insight Dialogue wordt gegeven? Meld je aan voor de Nieuwsbrief! 

Hieronder vind je informatie over de begeleiders.

Femke Kok

Femke Kok (1975) mediteert sinds 2002 en is sindsdien gegrepen door de boeddhistische levensfilosofie. Ze oefende binnen verschillende tradities meditatie (Tibetaans boeddhisme, Zijnsoriëntatie, Vipassana). De afgelopen jaren heeft ze regelmatig Vipassana retraites gedaan.

Rode draad in haar leven en werk is bewustzijn te oefenen in het interpersoonlijke contact met anderen. Juist in interpersoonlijke relaties is er veel te ontdekken en te helen. Door conditioneringen te herkennen in de omgang met anderen kunnen we veel inzicht krijgen en vrijheid vinden.

Femke is werkzaam als psychotherapeut/schematherapeut in eigen praktijk in Amsterdam en geeft daarnaast trainingen in  mindfulness, interpersoonlijke mindfulness en zingeving (ACT).  Ze houdt o.a. van yoga, koken, dansen, reizen en (berg)wandelen.

Riët Aarsse

Het leven van Riët draait om de dhamma. Ze verdiept zich in de dhamma door beoefening, door studie en door het delen van inzichten. Wie zijn we? Wat maakt dat het levenspad van de dhamma, het 8-voudige pad – ‘a Whole Life Path’ zoals Gregory Kramer het noemt – tot diepgaand geluk en vrede kan leiden.

“Ik vind het fascinerend dat we als mensen zoveel meer overeenkomsten dan verschillen hebben. De menselijke wens tot verbinding en onze intrinsieke behoefte er toe te doen en een zinvol leven te leiden temidden van anderen in de stad kan heel mooi in beeld komen met ID, die inzichten die we opdoen met meditatie en ID maken het leven lichter.”

Riët volgde lange en intensieve retraites in het Oosten en het Westen, studeert de dhamma en beoefent en begeleidt – ook online – Insight Dialogue. Het op weg helpen van anderen op het pad naar bevrijding en te ondersteunen waar mogelijk, is een van haar grote bronnen van inspiratie.