Introductiecursus Insight Dialogue

De kern van Insight Dialogue (mediteren-in-interactie) bestaat uit 6 meditatie-instructies, of richtlijnen. In Insight Dialogue komen onze meditatieve kwaliteiten (mindfulness onder andere), de wijsheid van de lessen van de Boeddha en ons relationele leven samen. Dat maakt het tot een rijke oefening.

Waarom? 
In stiltemeditatie oefenen we opmerkzaamheid, we leren om mindful te zijn van wat zich voordoet in ons lichaam en in onze geest. Dit kan rust, kalmte en inzicht geven. Als we uit de stilte weer naar buiten gaan, merken we vaak dat de opmerkzaamheid als sneeuw voor de zon verdwijnt. We  reageren ongeduldig of verliezen het contact met onszelf. Juist in het contact met anderen kunnen we de mindfulness extra goed gebruiken. Want hoewel onze contacten met anderen ons veel plezier geven, zijn onze relaties ook een bron van stress.

In de meditatieve setting van Insight Dialogue ontwikkelen we mindfulness en compassie: we leren om vriendelijke opmerkzaamheid in onze interacties met anderen te laten komen. Door te mediteren-in-dialoog (her)ontdekken we het huidige moment. Dit kan leiden tot (bevrijdend) inzicht in onze automatische reacties en patronen. En tot veel plezier en warmte in ons contact met anderen.

Oefenen met de 6 richtlijnen
In de cursus worden de richtlijnen geïntroduceerd en we oefenen met elke richtlijn. Deze zijn: pauzeren-ontspannen-openen-vertrouwen op verandering-aandachtig luisteren en onze eigen subjectieve waarheid spreken. We reflecteren op aspecten uit ons leven met hulp van onderwerpen uit de kernleringen van het boeddhisme. Samen ontwaken door meditatie-in-dialoog.

Voor wie?
Iedereen die enige ervaring heeft met stiltemeditatie zoals mindfulness, inzichtmeditatie (vipassana), dzochen, zen of anders is van harte welkom! Na afloop van de cursus kun je meedoen aan de tweewekelijkse oefengroep Insight Dialogue.

Meer informatie
Insight Dialogue is ontwikkeld door Gregory Kramer, die er ‘Insight Dialogue – The Interpersonal Path to Freedom’ over schreef. Het boek is in het Nederlands verkrijgbaar onder de titel ‘Insight Dialogue – een boeddhistische beoefening van meditatie in dialoog’, uitgeverij Milinda. Ook kan je kijken op de website van de Insight Dialogue Community.

Heb je vragen? Stel ze dan gerust via: info@amsterdaminzichtmeditatie.nl

INTRODUCTIECURSUS INSIGHT DIALOGUE start 25 september 2020
Deze cursus is vol, er kan niet meer voor ingeschreven worden.

ONLINE INTRODUCTION COURSE INSIGHT DIALOGUE ENGLISH start 23 October 2020
The Online Introduction to Insight Dialogue is an eight-week offering that covers the six Insight Dialogue guidelines using Dhamma teachings as a contemplative frame. The program focuses on the core elements of this relational Dhamma practice. We will meet for eight consecutive weeks via Zoom for 90 minutes. What is offered will be informed by the Three Bases of Insight Dialogue: the earliest Buddhist teachings, meditative qualities, and relationality.  More information…. 

KENNISMAKING INSIGHT DIALOGUE ONLINE – 4 maandagavonden – start 16 november – informatie volgt half oktober. 

 

 

AANMELDEN