Kleurrijke sangha

Ooit dat gevoel gehad bij meditatiebijeenkomsten dat je je wat verloren voelt omdat de andere mediterenden iets niet hebben wat jij wel hebt? Wellicht een culturele achtergrond die oosters, zuidelijks, noordelijks, een mengvorm is. Een kleur, niet alleen van een zomerse dag buiten. Vertrouwd met culturen die niet-westers worden genoemd. Je voelen opleven als je niet de enige bent die kleur toevoegt?

In Amsterdam willen we regelmatig samenkomen met mediterenden die meer met zich meebrengen dan dat ze hier wonen, een andere culture achtergrond, een migratieverleden zelf of in de familie, een kleurrijkheid van zichzelf of vanuit de familie. We merken het aan vormen van gastvrijheid, eet- en kookgewoontes, manieren van met elkaar omgaan, en soms ook met onszelf.

Waarom samen komen? Om samen te mediteren rond het thema en om samen te exploreren wat het brengt. Wellicht een omgeving die anders aanvoelt in de meditatie. Om te delen, wellicht via Insight Dialogue, aan de hand van thema’s die gaan over onze culturele achtergrond in een Nederlandse cultuur en de verbinding maken met onze voorouders en daarmee met onszelf en elkaar.

Er is een eerste, verrijkende, bijeenkomst geweest onder leiding van de initiators van deze groep, Joyce Cordus en Riët Aarsse. Beiden zijn onderdeel van wat we een indo-sangha noemen. Joyce met een Indische, Afrikaanse achtergrond, Riët met een Indische gemixte achtergrond. De grote bijzonderheid om samen te zijn vanwege deze overeenkomst hebben ze allebei als enorm waardevol ervaren voor de ontwikkeling van inzichten in verbondenheid. En wetend dat er velen zijn die op de een of andere manier niet-alleen-maar wit zijn en niet-alleen maar een Nederlands culturele achtergrond hebben, willen ze hier graag verder mee en de gelegenheid bieden om samen te komen, uit te wisselen, te delen en te verdiepen.

Inspiraties van waaruit we putten zijn ondermeer: You Belong van Sebene Selassie, My Grandmother’s Hands van Resmaa Menakem, Mindful of Race van Ruth King. Hallo witte mensen van Anousha Nzume en Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya.

Er zullen met regelmaat bijeenkomsten worden gepland. Indien je interesse hebt, geef je dan op als geïnteresseerde dan sturen we je de info over de volgende bijeenkomst.

Weest welkom bij de Colorful Sangha!

Aanmelden voor kleurrijke bijeenkomsten.