Retraite: Eenvoud in de natuur

UITNODIGING RETRAITE
Eenvoud in de natuur, een retraite in spirituele vriendschap

5-9 juli 2023, Veluwe
Riët Aarsse en Marjolein Janssen

Heide

Deze retraite komen we als spirituele vrienden (kalyana mitta’s) samen in stilte. We mediteren, wandelen en meditatief brengen we tijd door in de natuur. De natuur zelf is een belangrijke spirituele vriend; vele leringen van de Boeddha moedigen ons aan om de natuur te zien als een bron van inspiratie voor onze beoefening.

Glinsterend zien ze eruit als blauwe onweerswolken, met koel water en stromen zo helder, bedekt met lieveheersbeestjes: deze rotsige kliffen verrukken me!” ~ Mahākassapa

Het in eenvoud verblijven in de natuur helpt te ontdekken hoe gewoontepatronen in onze geest onrust kunnen veroorzaken en hoe het is om deze in vriendelijkheid te laten gaan. De bevrijdende simpelheid van gewoon zijn met wat er is, in goed gezelschap. Deze retraite biedt een manier om te vereenvoudigen en te oefenen in loslaten. Ons hart mag tijdens deze retraite gevoed worden door stilte.

De retraite vindt plaats in de historische villa in Vierhouten. We zullen niet alleen binnen op ons kussentje mediteren, maar ook veel buiten zijn; zitten en lopen in de natuur. Het woord ‘dhamma’ verwijst niet alleen naar de historische teksten, maar ook naar de natuurwetten in onszelf en de wereld. Die “wetten” of verschijnselen die naar vreugde en bevrijdend inzicht leiden. De uiterlijke natuur heeft vele lessen en inspiratie voor onze innerlijke natuur. Zo binnen, zo buiten.

Tijdens de retraite beoefenen we vipassana- (inzicht-)meditatie. We zullen zit- en loopmeditatie beoefenen en er is ruimte voor mindful bewegen. Ieder zal een klusje doen, zoals groente snijden of schoonmaken. Tijdens de retraite zijn deze werkzaamheden een integraal onderdeel van de beoefening. De dagelijkse activiteiten zijn een kans om onze beoefening te verdiepen. Verder zullen er meditatie-instructies en korte Dhamma lezingen zijn. Ter ondersteuning van je meditatieproces zijn er individuele uitwisselingsgesprekken met de begeleider.

De maaltijden zijn vegetarisch (indien nodig is veganistisch mogelijk). Specifieke glutenvrije producten dienen zelf verzorgd te worden.

De retraite is geschikt voor beginnende en gevorderde mediterenden. Enige ervaring met meditatie is gewenst. Indien je fysieke of psychische kwetsbaarheden hebt waar we rekening mee kunnen houden tijdens de retraite, dan graag contact met ons opnemen. Je kan mailen naar retraite@amsterdaminzichtmeditatie.nl of bellen met Riët Aarsse, 06-45080579.

Praktisch:

  • Data: 5 juli 15.00 uur – 9 juli 15.00  uur
  • Kosten: 295,- verblijfskosten en complete verzorging. Excl dana.
  • Informatie: retraite@amsterdaminzichtmeditatie.nl
  • Locatie: Villa Vierhouten – zie hieronder voor een aantal foto’s.
    Het adres is  Elspeterbosweg 63, 8076 RA  Vierhouten
  • 2 persoons kamers (en één ruime drie persoons kamer)
  • Aanmelden: Zie de knop hieronder.

Begeleiders – zie hieronder


AANMELDEN EN BETALEN VOOR DEZE RETRAITE
Je kan je via onderstaand formulier aanmelden voor deze retraite, en meteen de kosten voldoen. Mocht je onverhoopt niet mee kunnen doen, dan kan je afhankelijk van de omstandigheden, de kosten terug ontvangen conform de voorwaarden zoals ze hier staan vermeld.
Na aanmelding ontvang je een automatische bevestigingsmail. Mocht je die niet hebben ontvangen, mail svp naar info@amsterdaminzichtmeditatie.nl. Een week voorafgaand aan de retraite ontvang je een mail met praktische informatie.
Autodelen: Vierhouten is goed met het openbaar vervoer te bereiken, maar we zullen een week voorafgaand aan de retraite een auto-deel mogelijkheid aanbieden.

NB Er is een korte wachtlijst. Als je op de wachtlijst wilt, stuur svp een email aan: retraite@amsterdaminzichtmeditatie.nl Je hoeft je nog niet aan te melden.


Een indruk van de locatie

Begeleiders

Riët Aarsse

Gefascineerd door de beoefening van vipassana meditatie bracht Riët zeven jaar halftijds door in Azië en het Westen voor meditatie en studie. Samen zijn in stilte, met anderen die ook een intentie tot ontwaken hebben, vindt ze een van de mooiste manieren om tijd door te brengen. Riët combineert zorgzaamheid met humor, kijkt lichtvoetig naar het pad van verdieping en spreekt op een heldere manier.

Riët begeleidt sinds 2012 meditaties (vipassana en metta), retraites en biedt cursussen aan. Ze deelt graag de dhamma en de beoefening omdat ze ons bevrijdend inzicht brengen in wie we werkelijk zijn; we kunnen ‘thuis’ geraken in een wereld die ons veelvuldig ‘uithuizig’ kan laten zijn, en nog meer. Ze is erkend als Insight Dialogue leraar en lid van het Nederlandse collectief van retraite begeleiders vipassana.nu.

Riët is gezondheidspsycholoog en werkte in de jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Zij is initiatiefnemer van Amsterdam Inzichtmeditatie.

Marjolein Janssen (assistent)

Marjolein mediteert sinds 2011, ze woont in Amerika, waar ze de lokale sangha leidt in haar woonplaats. Ze is een periode boeddhistische non geweest in Myanmar.

Ze deelt de Dhamma (het boeddhistische pad) vanuit de wens bij te dragen aan meer geluk, heilzaamheid, vrede en vrijheid in ieders hart. In haar begeleiding geeft ze vaak een praktische inslag aan boeddhistische concepten en ideeën. Op die manier zijn de meditatietechnieken en de leer van de Boeddha direct toepasbaar in het dagelijks leven.

Marjolein is gecertificeerd Buddhist Eco-Chaplain en is afgestudeerd aan de Hakomi Comprehensive Training. Momenteel volgt zij een opleiding tot retraite-begeleider bij het Insight Retreat Center in Californië. Ze is initiatiefnemer van de Bright Dharma sangha en YouTube kanaal.

Informatie en vragen: neem contact op met Riët, retraite@amsterdaminzichtmeditatie.nl