Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Aankondiging van een cursus Abhidhamma en Sutta’s bij de VU (een open keuzevak)

7 februari @ 19:00 - 21:00

Aankondiging cursus: Tekstuele tradities en praktijken van het boeddhisme 

Verdieping via de teksten
Het Boeddhistisch Seminarie van de Faculteit Theologie en Religie van de VU biedt dit keuzevak aan als onderdeel van de 1-jarige opleiding Spiritual Care. Deze cursus is open voor gasten, zoals beoefenaars van het boeddhisme en anderen (mindfulness trainers) met grote interesse in de bronnen van de hedendaagse oefening.

Inhoud van de cursus:
Naar welke essenties verwijzen de sutta’s (leerredes) uit de oude Boeddhistische teksten? Hoe verhoudt zich dit tot de gedetailleerde beschrijvingen van de mind (geest), theorie van afhankelijke ontstaan en verlichting in de boeddhistische psychologie (Abhidhamma)?  Wat zeggen de teksten over bewustzijn en meditatie?

In deze cursus wordt o.a. SuttaCentral gebruikt. SuttaCentral is een online verzameling van de vroege boeddhistische teksten, die bekend staan als de Tipiṭaka of “Drie Manden”. Deze worden toegeschreven aan de Boeddha of zijn vroegste discipelen. Het is een bron van onschatbare waarde voor zowel academische onderzoekers als leken die meer willen weten over de fundamenten van het boeddhisme.

We zijn blij dat Eerwaarde Vimala van het Tilorien Klooster (België) SuttaCentral zal introduceren. Ze heeft samen met een team van ontwikkelaars en Pali experts vele jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan SuttaCentral.

7 februari – 1 juni 2024; Wednesdays, 19.00-21.00 hrs 

Doel. Het vergroten van kennis over de vroege boeddhistische teksten uit de Pali canon door de inhoud van de leerredes te onderzoeken in relatie tot boeddhistische psychologie. Door middel van studie, vergelijking, discussie, dhamma contemplatie methoden, voorbeelden van chanten, vertaling en beoefening zal inzicht en kennis worden verdiept.

Docent: Riët Aarsse

Riët Aarsse is onderzoeks-psycholoog (phd) en diep geworteld in de dhamma. Ze studeerde en oefende met gerenommeerde leraren en geleerden in zowel het Oosten als het Westen.

Planning

Van 7 februari tot 15 mei, sessies op woensdag van 19.00-21.00 uur. Deze zijn afwisselend online en in-persoon. Voor mensen die ver weg wonen is online deelname mogelijk. Op zaterdag 23 maart en zaterdag 25 mei komen we bij elkaar van 10.30-16.00 uur. Deze dagen bieden ruimte voor presentaties van studenten, gedeelde dhamma contemplaties en discussies en verkennen van enkele traditionele chant teksten.

Studiebelasting: 6EC
Certificaat van aanwezigheid is mogelijk.

Kosten:
De kosten voor deze cursus zijn:

€ 149 per individuele deelnemer.

€ 398 voor CPD deelnemers met werkgeversbijdrage.

Geen kosten voor studenten die momenteel staan ingeschreven bij de VU, open voor studenten Psychologie VU, UvA.

Neem voor meer informatie en registratie contact op met de coördinator,

Informatie: Aafje van den Boogert, a.w.vanden.boogert@vu.nl

 

Gegevens

Datum:
7 februari
Tijd:
19:00 - 21:00
Evenement Categorie:

Locatie

boelelaan
Boelelaan 1105
Amsterdam, 1081 HV
+ Google Maps