Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cursus: ontwikkelen van hartskwaliteiten vriendelijkheid en compassie

11/10/2022 @ 20:00 - 22:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

Een regelmatig terugkerende activiteit.

Het ontwikkelen van de hartskwaliteiten van vriendelijkheid en compassie,

Introductie cursus:

Om gebalanceerd in het leven te staan is zelfzorg van levensbelang. Met het cultiveren van vriendelijkheid (metta) en compassie (karuna) ontwikkelen we het vermogen om aanwezig te zijn, zowel voor onszelf als voor de ander. Deze kwaliteiten zijn onontbeerlijk. Ze verdiepen de meditatie en helpen ons om makkelijker om te gaan met zorgen, boosheid, angst, jaloezie of onrust. En als ons of anderen goede dingen overkomen, dan helpen deze kwaliteiten om ons te verheugen in het geluk van de ander in plaats van met afgunst te reageren.

In deze praktische cursus van zes bijeenkomsten introduceren we de eerste twee van de vier harts kwaliteiten (brahmavihara’s). De vier hartskwaliteiten zijn:

Metta: een kwaliteit van ons hart die welwillendheid in zich heeft en het tegengestelde is van boosheid.

Karuna: dit is de kwaliteit van mededogen, waarbij we aanwezig kunnen zijn bij het ongemak en lijden van onszelf, anderen, of de wereld.

Mudita: dit is de hartskwaliteit waarbij we (mede) vreugde voelen bij het geluk van anderen en is een tegengif van jaloezie.

Upekha: dit is een met wijsheid doordrenkte hartskwaliteit die betrokken is en onverstoorbaar.

In de cursus wordt achtergrond informatie gegeven, geleide meditatie en oefening, uitwisseling en een oefensuggestie voor thuis.

Tijdstip: dinsdagavond 20.00 – 22.00 uur

Data: 27 september – 8 november. Geen les op 18 oktober Dus: 27 september; 4, 11, 25 oktober; 1, 8 november. Na afloop van de cursus is deelname aan een metta-oefengroep mogelijk die ook op dinsdagen zal plaatsvinden.

Locatie: deze cursus wordt per Zoom aangeboden. Afhankelijk van de deelnemers en de mogelijkheden gaan we kijken of er een extra live bijeenkomst zal plaatsvinden om elkaar live te ontmoeten in Amsterdam Noord of Centrum.

Kosten:  25 euro, excl dana voor de begeleiders.

Begeleiders: Chris Grijns en Riëtte van der Plas. Riëtte zal op 11 oktober de bijeenkomst begeleiden en een vriendelijkheidsoefening vanuit de Tibetaanse boeddhistische traditie introduceren.

Na aanmelding ontvang je automatisch een bevestigingsmail. Daarin vindt je een link naar de zoomroom die we elke keer gebruiken. Na elke bijeenkomst ontvang je per email een oefensuggestie.

Mocht je vragen hebben, mail met info@amsterdaminzichtmeditatie.nl of bel met Chris Grijns: 06- 23242364.

Hieronder kan je je aanmelden.

Gegevens

Datum:
11/10/2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Organisator

Amsterdam Inzichtmeditatie
E-mail
info@amsterdaminzichtmeditatie.nl

Locatie

Online