Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Maandelijkse zondagmiddagmeditatie

02/04/2023 @ 14:00 - 17:00

Zondag 2 april staat de 1e zondagmiddag van deze maand in het licht van Shamatameditatie en –lezing door Karin Rekvelt. Karin is o.a. getraind door psychiater Adeline van Waning in kalmte- en concentratiemeditatie en ze heeft vorm gegeven aan de vervolgtraining Kalmte en Concentratie aan het Centrum voor Mindfulness. Karin verzorgt ook shamatha-meditaties op het online platform 30-NOW.

Bij het lezen van de aanhef ‘Shamatha’ bekruipt bij velen van ons een licht gevoel van weerstand. Met op de achtergrond de overtuiging dat het in essentie toch gaat over ‘wijsheid’ en ‘inzicht’ en de meditatie die daarop is gericht, de vipassana-meditatie.

Maar juist in de vipassana-meditatie komen we vaak de enorme onrust in onszelf tegen die soms enigszins te benoemen is, maar die ons in hoge mate hindert om met aandacht en concentratie te  onderzoeken wat onderzocht wil worden.

Deze toestand komt overeen met die in het dagelijks leven, waarin de onrust zo groot is en kalmte, concentratie en aandacht zo ver van ons vandaan, dat wij  vaak aan het einde van de dag moeten constateren dat er weer een dag voorbij is waarin wij geleefd werden door wat er op ons pad kwam.

Vreemd eigenlijk dat we dan een weerstand hebben tegen kalmte, concentratie en aandachtmeditatie. Is hier sprake van verslaving aan de onrust en aan de staat waarin wij bijna altijd verkeren?

Shamata is als aandachtmeditatie een onmisbare aanvulling op vipassana- of inzichtmeditatie. Zo wordt gesteld! Het is een methode om de geest te kalmeren en het wordt in alle stromingen van het boeddhisme beoefend. Je leert stabiliteit van aandacht ontwikkelen. Dan hebben we het nog niet over aangetoonde gunstige effecten op ons cognitief functioneren, op het reguleren van onze emoties en op ons immuunsysteem.

Misschien is de volgende aanhef van een samenvatting van de Anapanasati-soetra door Thich Nath Hanh een aanzet om de kalmte- en concentratie beoefening ter harte te nemen:
‘Je bewust zijn van je ademhaling helpt je ‘te ontwaken’ en je aandacht vast te houden teneinde zorgvuldig, voortdurend en diepgaand te kunnen kijken, de ware aard van alle dingen te zien en tot bevrijding te komen

_______________________________________________________________________________

Je bent welkom op zondagmiddagmiddag 2 april, ketelhuisplein 41
Vanaf 14.00 is de Grote zaal open, ontvangst met thee
14.20 introductie en inleiding, meditaties, afgewisseld met het delen van ervaringen en toelichting. En er is een pauze.
16.45 afsluiten, informeel, opruimen, vertrek 17.00
__________________________________________
met hartelijke groet, Peter Stravers, organisator

Aanmelden:
Gegevens

Datum:
02/04/2023
Tijd:
14:00 - 17:00
Evenement Categorie:

Organisator

Amsterdam Inzichtmeditatie
E-mail
info@amsterdaminzichtmeditatie.nl

Locatie

WG-terrein
Ketelhuisplein 41
Amsterdam, 1054 RD
+ Google Maps