Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zondagochtend met Doshin Houtman – Voelende aandacht – ONLINE

05/04/2020 @ 10:00 - 12:30

Op 5 april zal Doshin Houtman online een meditatieochtend aanbieden bij Amsterdam Inzichtmediatie. Daar zijn we blij mee. Doshin leidt de sangha ‘Inzicht en bevrijding’ in Tilburg. Ze heeft jarenlange ervaring in meerdere tradities.

Thema: Voelende aandacht

Boeddha ziet als zijn wonderlijke en buitengewone kwaliteiten dat de gevoelstonen direct gekend worden als ze oprijzen, als ze aanwezig zijn, en als ze verdwijnen, en dat gedachten en voorstellingen direct gekend worden als ze oprijzen, aanwezig zijn, en als ze verdwijnen (MN124). Zien wij dat ook als wonderlijke en buitengewone kwaliteiten?

De gevoelstoon (vedana in pali) speelt een heel belangrijke rol in het proces van bevrijding. Het is het tweede veld van aandacht. Het leven komt binnen via onze zintuigen, en alles wat we waarnemen via die zintuigen is prettig, onprettig, of neutraal. Vaak missen we de gevoelstoon, en vinden we onszelf al snel in een reactie. Als het prettig is pakt het vast, als het onprettig is proberen we het weg te duwen, en in neutrale dingen zijn we weinig geïnteresseerd, of komt verveling op.

Het is mooi om te oefenen met wat zich aandient in de zintuigen. Prettig, onprettig of neutraal, het komt mee in wat we voelen, horen, zien, proeven, ruiken en denken. Gevoelstoon, het woord zegt al, heeft te maken met voelen. Dus lichaamsbewustzijn is onontbeerlijk.

Docent: Doshin Houtman. Meer informatie over Doshin vind je hier en op haar website.

Dana

De begeleiding van deze dag is op basis van dana. Dana is onze oefening van geven. Je bijdrage maakt het mogelijk dat de lessen van de Boeddha doorgegeven kunnen worden, zoals ze al 2500 jaar tot ons gekomen zijn: simpelweg door te geven. Door te geven met voelende aandacht merk je wat geven met je doet, daarom is geven – dana – zo belangrijk, het verbindt en het draagt bij. In de aanmeldbevestiging ontvang je informatie over hoe je dana kan geven aan Doshin. 

Praktisch

Deze zondagochtend wordt online aangeboden met het programma zoom. Als je je aanmeldt ontvang je een link en een beschrijving hoe je kan inloggen. Misschien denk je dat je de hele ochtend achter het scherm zit, dat zal niet het geval zijn. Er zijn momenten van oefening op andere plekken in huis. Zorg ervoor dat je de ochtend wel afgezonderd kan zitten van eventuele anderen in huis.

De kosten zijn € 5,00 (excl. dana). Graag zsm overmaken. 
Het programma van Doshin is van 10.00 tot 12.30 uur. S.v.p. een kwartier van te voren inloggen en testen of het allemaal werkt. Marc Koppels zal de sessie hosten en kan je helpen als er dingen onduidelijk zijn. 

Tot zondagochtend 5 april in de zoomroom! 

Aanmelden

Gegevens

Datum:
05/04/2020
Tijd:
10:00 - 12:30
Evenement Categorie:

Organisator

Amsterdam Inzichtmeditatie
E-mail
info@amsterdaminzichtmeditatie.nl

Locatie

Zen Centrum Amsterdam
Binnenkant 39
Amsterdam, 1011 BM
+ Google Maps