Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Compassie: inspiraties, oefening, stromingen – en terug naar je hart! VOL – aanmelden niet meer mogelijk

06/02/2022 @ 10:00 - 16:00

Compassie is een kwaliteit die we veel in en om ons heen kunnen zien en ervaren. Vanuit de oude boeddhistische teksten wordt compassie beschreven als ‘het trillen van het hart bij het zien van lijden’. Het is het meebewegen in mededogen met de onvermijdelijke lastigheden die wijzelf en anderen ervaren.

Compassie en wijsheid spelen een centrale rol binnen het Boeddhisme. Het pad van ontwaken is betegeld met deze innerlijke kwaliteiten. Zonder compassie kunnen we het wel schudden, dan kunnen boosheid en onverschilligheid de overhand nemen, zowel jegens onszelf als andere levende wezens.

In alle boeddhistische tradities wordt compassie op een eigen manier verbeeldt. Zo is er Kuan Yin, die in haar houding laat zien dat ze altijd alert is (zie de afbeelding), klaar om op te staan om ergens lijden te verlichten. En in de Tibetaanse traditie is er Avalokiteshvara, de 1000-armige vriend die met elke arm iets doet om iemand te helpen. Een ander belangrijk vrouwelijk beeld van compassie is Groene Tara. Wie zijn deze intrigerende figuren en hoe kunnen zijn ons inspireren? Voor compassie hoeven we echter niet zo ver terug in de tijd en ook niet zo ver van huis. We zullen onze compassievoorbeelden ook dichterbij huis zoeken.

Tijdens deze dag zullen we ingaan op de rol van compassie voor verdieping en bevrijding in onszelf en laten we de inspiraties uit de verschillende tradities langskomen. Korte introducties van een compassieheldin/held worden gevolgd door uitwisseling, gezamenlijk onderzoek en een beoefening uit de betreffende traditie.

En..

Om het niet bij deze dag te laten, zal Eveline Brandt vertellen over het onlangs uitgebrachte boek: ‘Terug naar het hart, compassie in het dagelijks leven,’ dat zij en Joost van den Heuvel Rijnders schreven. Hoe gaan we met compassie verder? Staat er iets in de weg?

Deze dag wordt begeleid door Riëtte van de Plas en Riët Aarsse met Eveline Brandt als gast

Eveline Brandt (1968) is mindfulness- en compassietrainer en beoefent vipassana-meditatie. Na een lange werkzame periode in de journalistiek heeft zij zich in 2010 omgeschoold; sindsdien geeft zij met hart en ziel cursussen en vervolg- en verdiepingstrainingen op het gebied van mindfulness, zelfcompassie en boeddhisme. 

 

Wees welkom!

 

Plaats: Kerkstraat 441 (Tai Chi centrum),  Amsterdam.
Tijd: 10.00-16.00 uur
Kosten: 25 euro (dayaka’s 15 euro).

De begeleiding is op basis van dana.

NB: Deze dag is verplaatst van 27 november naar 6 februari ivm nieuwe coronamaatregelen in november.

Aanmelden is niet meer mogelijk, de dag is vol.

We kijken naar je uit!

Gegevens

Datum:
06/02/2022
Tijd:
10:00 - 16:00
Evenement Categorie:

Organisator

Amsterdam Inzichtmeditatie
E-mail
info@amsterdaminzichtmeditatie.nl

Locatie

Kerkstraat 441 (School of T’ai Chi Chuan)
Amsterdam, 1017 HZ Nederland + Google Maps