Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zondagmiddag: Een fris begin – terug naar – met Ciska Matthes

7 januari @ 14:00 - 16:30

‘Wie je denkt te zijn, is een volkomen misvatting!’, zei Ciska’s Japanse zenmeester Harada Tangen geregeld.
Onze gedachten suggereren weliswaar dat we iemand zijn met meningen en ideeën, voorkeuren en tegenwerpingen. Maar als we goed kijken, merken we dat dit zelfbeeld hoogst onbetrouwbaar en ongrijpbaar is. Wie zijn we nou werkelijk? Laten we eens zo stil mogelijk zijn, en alle ideeën even loslaten, om te ontdekken wat er overblijft als je al het relatieve weglaat.
Deze (her)ontdekkingstocht zullen we op deze eerste zondag van het nieuwe jaar gaan maken. Om te realiseren dat we in feite slechts de stille getuige zijn van alles wat er in ons voorbij trekt. Gevoelens, gedachten, overtuigingen, ze komen en gaan. Alleen dat waaraan ze verschijnen, het pure bewustzijn, blijft immer stil en onverstoord. Dit besef brengt vrijheid en vrede.
We zijn verheugd dat Ciska Matthes de eerste zondagmiddag van 2024 zal begeleiden en een korte dhammatalk zal geven. Ciska spreekt over het Ware Zelf, sommigen noemen het Boeddhanatuur, of een volmaakt heilzaam bewustzijn.
Hier is een korte bio:
Ciska Matthes (1964) begon in 1996 met zenmeditatie. Zij spendeerde o.a. zes jaren in het zenklooster Bukkokuji in Japan, en deed door de jaren heen nog talloze sesshin in de Noorder Poort in Drenthe bij Jiun Hogen roshi.
Na Japan verdiepte Ciska zich jarenlang in vipassana, onder begeleiding van o.m. Jotika Hermsen en de leraren van de Insight Meditation Society in Barre, MA. Tegenwoordig volgt zij voornamelijk advaita-leraar Mooji.
Zij begeleidt zelf lessen in meditatie, mindfulness en yoga bij Het Oog van de Orkaan te Amsterdam. Ciska’s boek over haar tijd in Japan is dit voorjaar verschenen: Herinneringen aan Harada Tangen roshi – Het Oog van de Orkaan
Je kan een korte beschrijving van dit boek lezen die Riët Aarsse heeft geschreven voor vipassana.nu. De recensie kan je hier lezen. Ciska’s jaren in het zenklooster bij haar wijze zenmeester zijn humoristisch opgeschreven én inspirerend en verdiepend.
Van harte welkom!

Elke eerste zondagmiddag van de maand verzorgt een leraar van AIM of gastleraar de meditatie en een korte dhammatalk.
Zowel vooraf als na de meditatie is er thee, wat lekkers en gelegenheid om gezellig bij te praten.
Plaats: WG terrein in de Grote Zaal, van 14.00-16.30 uur.

Je kunt je aanmelden door onderstaand formulier in te vullen en de kosten te betalen.
De begeleiding van Ciska Matthes is op basis van dana, een donatie. Dit zal terplekke mogelijk zijn.

De zondagmiddagen op het WG terrein worden gecoördineerd door Peter Stravers. Als je vragen aan hem hebt, kun je contact met hem opnemen via info@amsterdaminzichtmeditatie.nl.

Welkom!
Gegevens

Datum:
7 januari
Tijd:
14:00 - 16:30

Organisator

Peter Stravers

Locatie

WG-terrein
Ketelhuisplein 41
Amsterdam, 1054 RD
+ Google Maps