Verdiepingscursus

In een verdiepingscursus komen theorie en praktijk samen. We mediteren, behandelen een tekst, er is toelichting en we wisselen ervaringen uit.

Satipatthana – de directe weg naar inzicht en bevrijding
De eerstvolgende cursus gaat over de 4 domeinen van opmerkzaamheid zoals deze in de satipatthana sutta worden genoemd. Deze sutta (leerrede) is een van de belangrijkste teksten voor degenen die zich willen verdiepen in de meditatie beoefening.

Waarom dit zo is, volgt eigenlijk uit het gegeven dat we elke dag te maken hebben met ons lichaam, onze gevoelens, onze gedachten en onze prettige en lastige emoties. In de Satipatthana-sutta zegt de Boeddha dat het steeds opmerkzaam (mindful) zijn van onze ervaring, ons op een directe manier naar inzicht en bevrijding leidt. Maar dat is geen makkelijke opdracht. Een beter begrip van deze vier domeinen van mindfulness – lichaam, gevoel, bewustzijn en de wereld van emoties en denken – kan ons helpen scherper te zien in de meditatie. Ook kan het meer helderheid in ons dagelijks leven brengen.

Tijdens deze cursus gaan we ons op een praktische manier verdiepen in elk van de vier domeinen van opmerkzaamheid. We zullen oefenen, uitwisselen en de betekenis van de sutta voor onze meditatie onderzoeken.  De satipatthana sutta wordt besproken met hulp van een commentaar van de dhammageleerde eerw bhikkhu Analayo en inzichten uit de boeddhistische psychologie.
Voor wie? De cursus is voor mensen die minimaal een jaar regelmatig mindfulness- of vipassana-meditatie beoefenen.
Begeleiding: Riët Aarsse. Riët heeft zich intensief verdiept in de boeddhistische psychologie en volgde lessen over Satipatthana bij leraren uit het oosten en westen.

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten, en vindt plaats in het centrum van Amsterdam (Binnenkant 39, zencentrum).
Data: donderdag 28 feb, 7, 14 en 21 maart 2019. Tijd: 19.30-21.30 uur.

Kosten: 50 euro, excl dana. Opgeven kan hier.